2016.04.25. 16:22:47 21058 366

Mennyi mosószer kell a mosáshoz és mit használhatunk por helyett?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kezdjük rögtön azzal, hogy nem lesz nagyobb a mosó ereje egy mosószernek, ha a javasolt mennyiségnél többet teszel belőle. Legalábbis egy bizonyos mennyiség felet egészen biztos, hogy nem. Nem is a márkától függ, hogy mennyire lesz tiszta a ruhád. Igaz, sokan tapasztalják, hogy egy bizonyos márkára kiütésekkel reagálnak, ez már egyéni érzékenységünktől függ.

Mosópor adagoló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosópor adagoló

No, de térjünk rá a lényegi kérdésre, és eredeti témánkra.

Mennyi mosószer kell a mosáshoz igazából?

A válasz kiderítése lényegében egyszerű: annyi, amit a flakonra vagy a zacskóra/dobozra ráírnak. Általában ez a mennyiség 75-300 ml között van, szóval látható, hogy elég nagy a szórás a különböző márkák, illetve a gélek és porok között. Gélből néha elegendő a 65 ml is! Amelyik mosószerből kevesebb kell egy mosáshoz, azzal általában gazdaságosabb a mosás, még akkor is, ha maga a mosószer drágább fajta, hiszen összességében be fogja hozni az árát.

Ráadásul nem kockáztatod meg azt, hogy a felesleges mosószer ne oldódjon fel, ami azonkívül, hogy pénzkidobás és a foltok is ott maradnak, még a vizeket is jobban károsítja – ráadásul értelmetlenül. Magyarul minél kevesebb kell egy mosószerből, annál jobb nekünk! Ne adjunk belőle többet a ruháinkhoz, ugyanis ez a foltok szempontjából felesleges, a pénztárcánk szempontjából pazarlás, az élővilág szempontjából pedig vétek!

Ha azt tapasztaltad, hogy a mosószer adagolóban rendszerint ott marad a mosópor, vagy akár a mosógép alján lerakódik, akkor tedd azt egyenesen a dobba egy kis törölközőbe vagy vászonzsákba csomagolva.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a mosópor vagy gél mosó ereje a víz keménységétől is függ. Vízlágyító használatával segíthetünk a mosószerünknek a maximális eredmény elérésében. Vízlágyító hatása van például a mosószódának vagy az ecetnek, de a mosódiónak is.

Mennyi mosószóda kell a mosáshoz?

Mosószódát csak fehér és világos ruhákhoz használj, mivel fehéríti az anyagot és fakítja a színeket. Egy adag (5 kg) mosáshoz 3-4 evőkanál mosószóda elegendő lehet. Vagy, ha mosóporral kombináljuk 50 ml mosópor és 50 ml mosószóda már jó munkát fog végezni.

Mennyi ecetet használj mosáshoz?

Ha lágyítani szeretnéd a kemény vizet, akkor minden mosáshoz adhatsz egy csészényi 20%-os ecetet háromszorosára hígítva. Ezzel megelőzheted a vízkövesedést is. A leggyakrabban az öblítő helyett alkalmazzák, nem kell aggódnod, nem lesz ecetszagú a ruha, ellenben a színe szép, élénk marad sokáig.

Mosópor helyett mit használhatsz?

A mosószappan lereszelésével nagyon jó folt eltávolító hatású szert kapsz, amit szappanpehelyként is ismerhetsz. Mindössze 40 gramm kell belőle egy adag, közepesen szennyezett ruha kimosásához. Ezt akár kényes anyagokhoz, például gyapjúhoz is alkalmazhatod, nagyon kíméletesen tisztít.

MosódióMosódió

A mosódió szintén egy jó alternatíva lehet. Ez is környezetkímélő és pénztárcabarát. Természetes saponint tartalmaz, amely a vízzel érintkezve jó felülettisztító képességekkel rendelkezik. 5 kg-os mosáshoz általában 6-8 félszem mosódió javasolt, amelyet vászonzsákban helyezünk el. Fontos, hogy ez az anyag többször is felhasználható, akár 4-szer, 5-ször is, de két mosás között, hagyjuk teljesen megszáradni. Amíg a színe belül is sötét és kissé ragacsos, addig alkalmas mosásra. A mosódió lágyítja is a vizet, így külön vízlágyítóra nem lesz szükség, ám fehérítéshez nem árt, ha mosószódát is teszünk mellé. Öblítő helyett lehet alkalmazni illóolajokat vagy ecetet.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...