2014.04.16. 09:00:00 5543 26

Mennyi megtakarításod van?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Semennyi? Ideje elkezdeni, akár kevéssel is! Miért? Nos, több okból. Az első mindenképpen az, hogy legyen valamennyi aranytartalék, amihez tudsz nyúlni, ha hirtelen szükség van rá. Másrészt azért is el kell kezdeni megtakarítani, hogy megszokd, és erre tanítsd meg gyerekeidet is. Vannak a malacperselytől lényegesen jobb megoldások.

A malacperselynél jobb megoldás is akad - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A malacperselynél jobb megoldás is akad

Elkezdenél kicsit félretenni?

Remek! Először is számold ki, hogy mennyi havonta a fix kiadásod, például albérlet vagy lakáshitel, rezsi, valamint mennyit költesz étkezésre, internet-előfizetés, stb. A mobilszámlát is ide sorolhatod, de azon kis odafigyeléssel, akár a megfelelő díjcsomagra váltással nagyon könnyen tudsz spórolni. A maradék összeget, vagy annak valamekkora részét különítsd el! Már havi néhány ezer forintnyi összeg is kiválóan befektethető!

A megtakarítások típusai

A legegyszerűbb típus az, ha meglévő bankszámládhoz nyitsz egy megtakarítási számlát, amire minden hónapban fix összeg automatikusan átkerül. Ezzel semmiféle kockázatot nem vállaltál, sőt, többnyire a pénzed bármikor elérhető. De sajnos többnyire ennek a legkevesebb a hozama is. Ilyen megtakarítás az állampapír is.

Kicsit magasabb hozamot garantálnak az önkéntes nyugdíjpénztári befektetések és az életbiztosítások. Ezeknél a kockázat is valamennyivel magasabb, ráadásul szinte kivétel nélkül hosszabb időtartamra vonatkoznak.

Amennyiben a megtakarított összeget bátran merjük kockáztatni, akár tőzsdei részvényeket is jegyezhetünk. Természetesen nem kell, hogy mi teljesen képben legyünk a trendekkel, számtalan vállalkozás van, akik valamennyi jutalékért cserébe figyelik azokat helyettünk.

A megtakarítások költségei

Mindig olvasd el az apró betűs részeket! Furcsa, de a legtöbb megtakarításnak van valamilyen díja. Bármilyen megtakarítási formát is válassz, az az által kínált hozamnak magasabbnak kell lennie, mint az infláció és a költségek együttesen - ha nem, akár a párnában is tarthatod a pénzed.

És amikor dől a lé...

Számos olyan megtakarítási forma van, amelyek hosszabb időre vonatkoznak, a megspórolt összeg csak meghatározott idő múlva érhető el, vehető fel vagy fektethető be újra. Ezzel már az elején számolnod kell!

Mit válassz?

Erre sajnos nem létezik rövid válasz. Rengetegen gondolkoznak hosszú távra, és élnek az állami támogatással, nyitnak lakás előtakarékossági számlát vagy kötnek babakötvényt. De kezdetnek az is megteszi, ha érdeklődsz számlavezető bankodnál, ők milyen lehetőségeket ajánlanak! A legfontosabbat ne feledd: mindig figyelmesen olvasd el a szerződést!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

Spórolós tippek a nagyitól! – Így lesz gazdaságosabb a konyhai büdzsé

Már jó ideje a spórolás időszakát éljük, igyekszünk emitt-amott húzni a nadrágszíjon és felhagyni a felesleges, vagy éppen szükséges, de egy ideig elhanyagolható költekezéssel! Ha nem megy saját kútfőből, ne legyünk restek az ősöktől, mondjuk a mindig mindent is tudó nagymamáktól ellesni néhány spórolós tippet!

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.