2014.07.17. 07:01:00 7524 46

Meleg napok ízei üvegbe zárva - Befőzési, tartósítási kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kiváltságosok tudománya vagy bárki elsajátíthatja? Tavasztól őszig erről szólnak a hétvégék, a szabadnapok, a szabad délutánok, esték, éjjelek és nappalok. Igyekszünk üvegbe rejteni a meleg, napos évszakok finom ízeit, kellemes emlékeit. De valóban olyan bonyolult lenne a dolog? Gyakorlást biztos igényel, de néhány alapszabályt betartva hamar a „Tartósítás doktora” cím tulajdonosai lehetünk.

Lekvárok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lekvárok

Felkészülni!

  • Figyeljünk oda, hogy a kertből szedett vagy a vásárolt gyümölcsöt, zöldséget minden esetben alaposan mossuk meg, majd csöpögtessük le. A rossz állapotban lévőket, kukacos, penészes darabokat dobjuk ki, mert ez csak ront majdani befőttünk, lekvárunk minőségén.

Vigyázz!

  • Kalkuláljuk ki előre az „eltevéskor” szükséges anyagok mennyiségét (cukor, tartósító-, ízesítő anyagok, befőttes üvegek). Ne ijedjünk meg, maradék mindig lesz, de az jó lesz legközelebb és inkább maradjon, minthogy kevés legyen!
  • A befőzés során használt eszközök, edények tisztaságáról is gondoskodjunk! Jó, ha „edényfronton” is sorra vesszük, mi az, ami szükséges: szita, szűrő a mosáshoz, passzírozó, keverő-, szedőkanál. És persze (a gyümölcs, illetve zöldség mennyiségétől függően) egy jó nagy edény valamint a befőttes üvegek.

Kész!

  • A befőttek végső lakhelyével kapcsolatban szintén fontos a tisztaság! Az újonnan vásárolt üvegeket is mossuk el és szárítsuk meg. Akinek van rá lehetősége, az használhatja a mosogatógép szárító funkcióját is, akinek nincs, elérheti ugyanezt a hatást, ha a vizes üvegeket néhány percre meleg sütőbe teszi. De ha van időnk, fejjel lefelé, egy konyharuhára kirakva is száríthatóak. Fontos, hogy NE töröljük meg ruhával a őket.

  • A korábban már használt üvegek esetében még fontosabb az alapos tisztítás, öblítés! Természetesen, a (csavaros) tetők szalonképességéről se feledkezzünk meg: mossuk el azokat is alaposan, a korábbi lekvár-, befőttlé-maradványokat távolítsuk el. De a legbiztosabb, ha új fedőket szerzünk be.

  • Ellenőrizzük, hogy az üvegeken nincs-e repedés, illetve, hogy a tető rendesen zár-e? Utóbbihoz tipp: vízzel megtöltve, tetőt rácsavarva a feje tetejére állítjuk a befőttes üveget és megvizsgáljuk, folyik, szivárog-e?

  • Célszerű kisebb üvegeket venni (0,2-0,5 literes), hiszen ezeket felbontás után könnyebben tároljuk a hűtőben. Viszont legyen elég széles a tároló edény szája, hogy könnyedén bele tudjuk merni a lekvárt vagy a különböző befőtteket, savanyúságokat.

Rajt!

  • Ha már mindent beszereztünk, előkészítettünk, jöhet maga a BEFŐZÉS! Ma már többféle konyhakész „szer” (tartósítók, befőzési anyagok) létezik, amivel könnyíthető, gyorsítható a folyamat (az elkészítés, az „érés” és így az elfogyasztás is:)). Érdemes ezek közül is válogatni, ha elsőre (vagy sokadikra) nem akarunk túl nagy felhajtást. A csomagolás hátoldalán található leírást, tippeket ajánlatos elolvasni, megfogadni.

  • Ha természetes tartósítószert választanánk, olyanok között keresgéljünk, mint a cukor, vagy a méz. Bizonyos esetekben az alkohol (tiszta szesz, rum) is jó szolgálatot tehet.

  • Ha a kalóriaszegény befőzést szeretnénk, készíthetjük cukor nélkül is a lekvárt, de édesítőszert (1 kg gyümölcshöz 2 evőkanál folyékony édesítő), fruktózt is alkalmazhatunk. A cukorbetegek számára is megfelelő gyümölcscukor habár egészségesebb, kalóriatartalma megegyezik a cukoréval.

  • Ha dunsztod sincs, majd lesz! A nedves (gőzölés), vagy száraz dunsztolás a hagyományos, kicsit hosszabb tartósítási technikákhoz tartozik.

  • Ha a szárazat választod: az üvegekbe fokozatosan kimerjük az „anyagot” (először mindig egy kis adag kerüljön az üveg aljára, azt forgasd meg, hogy az edény átvegye a lekvár, lecsó stb. hőjét, ne repedjen meg a „hősokktól”). Ha mind kész, és már csak az eltenni kívánt dolog (tehát levegőből is a lehető legkevesebb) van az üvegben, rácsavarjuk a tetőt, vagy rágumizzuk az előtte forró vízben megáztatott celofánt. Ezután újságpapírral elkezdjük „becsomagolni” az üvegeket, rétegeket alkotva rajta, a végén pedig bebugyoláljuk őket paplanba, párnába és hagyjuk szépen kihűlni. Ez 2-3 nap, de minimum 24 óra lehet.

  • Ha nedvesen szeretnéd: a már (nyers) zöldséggel, gyümölccsel megtöltött üveget felöntjük a forró tartósító lével, lezárjuk, majd így, akár sütőbe vagy speciális edénybe téve, összemelegítjük. A sütős megoldásnál még a „készülékben” hagyjuk szépen kihűlni a dolgokat.

  • Tárolásuk lehetőleg hűvös helyen, pincében, kamrában történjen.

Levezetés

  • Fontos még, hogy felcímkézzünk a munkánkat, hogy később tudjuk, mit is rejt egy-egy, finomsággal teli üveg.

  • Ha tartósítószer nélkül dolgozunk, felbontás után hűtőben tároljuk a lekvárt, befőttet.

  • Bizonyos időközönként ellenőrizzük az eltett étkek állapotát, nehogy romlásnak, penészedésnek induljanak!

Forrás: pickyourown.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...