2015.02.16. 16:13:27 9814 214

Megjósolható a járványok terjedése az űrből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mintha egy sci-fi filmben lennénk. Hihetetlen ugrásokkal fejlődnek a tudomány egészségügyi és egyéb ágazatai is. Most a műholdakat szeretnék még hasznosabbá tenni, és a tőlük származó adatokat az egészségügy szolgálatába állítani. Reméljük sikerrel!

Műhold - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műhold

Műholdas adatok elemzésével hónapokkal előre megjósolható egyes fertőző betegségek elterjedése, így a járványügyi hatóságok jobban fel tudnak készülni a kezelésükre - mondták kutatók a világ legnagyobb tudományos szervezete, az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) éves konferenciáján vasárnap, a kaliforniai San Joséban. Az űrből szerzett adatok segítségével megjósolható járványok között említették a mételyféreg-fertőzést (bilharzia), a maláriát, a dengue és a csikungunya lázat, a hasadékvölgyi lázat (Rift valley fever), vagy akár a Lyme-kórt.

Kenneth Linthicum amerikai biológus, a mezőgazdasági minisztérium szakértője egy kutatócsoport élén már például korai előrejelző-rendszert dolgozott ki a hasadékvölgyi láz (RFV) nevű, főleg Afrikában előforduló szarvasmarha-betegségre, de hasonló riasztórendszeren dolgoznak a malária és a dengue láz esetében is. Uriel Kitron, az atlantai Emory Egyetem kutatója a vízi csigák által terjesztett vérmétely (bilharziózis vagy schistosomiasis) veszélyét igyekszik feltérképezni Kenyában műholdas adatok segítségével, de kutatják a forró égövi szúnyogok terjesztette járványok előrejelzésének lehetőségét is.

A műholdak természetesen nem magukat a parányi kórokozókat mutatják ki, hanem azokat vízföldrajzi vagy éghajlati körülményeket, így a vízfolyásokat, az esőzéseket, az áradásokat vagy épp az aszályokat, amelyek kedveznek a kórokozók hordozóinak elszaporodásához. Kenneth Linthicum azt mondta, hogy a műholdas adatok elemzésével akár 2-5 hónappal előre képesek megjósolni egyes járványok kitörését.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.