2014.06.03. 07:00:00 5338 18

Megint hosszú hétvége jön: ne legyünk benne a statisztikákban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elmúlt időszakban a gyakori sebességmérések miatt kezdünk kicsit lassabban közlekedni, de kevésbé szabályosan. Összegyűjtünk pár tanácsot, amelyekre figyeljünk az utakon.

Bolondság lenne sisak nélkül motorozni, világítás nélkül közlekedni... - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bolondság lenne sisak nélkül motorozni, világítás nélkül közlekedni...

Kerékpáron

Háromnapos hétvége várható, nagyon szép idővel. Bizonyára sokan indulnak majd el kerékpárral, nekik azt tudjuk tanácsolni, hogy ellenőrizzék a világítást, ha mégsem érnek időben a szállásra, és sötétben kell közlekedni.

Legyen nálunk láthatósági mellény, amit sötétedéskor vegyünk is fel! Ha nincs, pár száz forintos tétel a benzinkutakon: ha többen vagyunk, legalább a sorban elsőként és utolsóként haladó viselje (egyébként mindenkinek kötelező).

Ne felejtsük el azt sem, hogy egy sör is meg tud ártani nagy melegben, és bringán könnyű eldőlni!

Motoron

Idén még mindig nem tudták megszokni az utakon a motorosokat, ráadásul a hosszú hétvégén olyanok is autóba ülnek, akik egyébként nem vezetnek: lassabban reagálnak, de hamarabb megriadnak. Előzzük őket nagyobb oldaltávolsággal!

A kereszteződések előtt készüljünk fel arra, hogy valaki rólunk tudomást sem véve balra kanyarodik: vegyük el a gázt, és legyünk fékkészültségben! Az alapigazságot tudjuk, hogy a motor oda megy, ahová nézünk: ne az akadályt figyeljük, hanem keressük a menekülési lehetőségeket!

Autóban

Valószínű, hogy a hosszú hétvége miatt sok rendőr lesz az utakon, jópáran sebességmérésre alkalmas eszközökkel. Egy hosszabb úton 5-10 percet nyerhetünk a gyorshajtással, de minimum 30 000 Ft-ot bukhatunk. Rövid matek: nem éri meg.

Valószínűleg többen észrevettétek, milyen sok autó közlekedik az országúton kiégett izzóval, vagy világítás nélkül. Ezeket a kocsikat sokkal nehezebb észrevenni, főleg szürkületben.

A félszemű autókkal nincs mit tenni: vagy nem ellenőrzi a sofőr, vagy tud a hibáról, csak nem érdekli. Azonban a világítás nélkül közlekedőknek nyugodtan jelezhetjük, hogy nem ég a lámpájuk, csak ne agresszíven. Egy rövid villantás a szembejövőnek, bízzunk benne, hogy a sokadik esetnél kapcsol.

Jó idő lesz a hétvégén, 30 fok feletti hőmérséklet, eső nem várható, sok lesz a motoros. Előzésnél, bekanyarodásnál nézzünk szét kétszer, a motorokat a kisebb méret miatt nehezebb észrevenni, és a "nem is láttam" kifogást nem fogadja el sem a bíróság, sem a lelkiismeretünk!

Magyarország veszélyes újtjairól szóló cikkünket itt találod.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ha holnaptól letennénk… – Életünk autók nélkül

A 21. században a saját gépjármű birtoklása kitüntetett helyet foglalt el az emberek életében. Az autó azon kevés modernkori találmány közé sorolható, amely gyökeresen átformálta, átrendezte az életünket. Erőteljes befolyást gyakorol(t) mind az egyének életvitelére, mind pedig a gazdaságra. A kezdetben csak néhány kiváltságos számára megengedhető automobilok idővel futószalagon gyártott, megfizethetővé vált termékekként vittek korábban elképzelhetetlen kényelmet sokak életébe. Mennyire nőttek hozzánk ezek a „fém retikülök”?

Parkoljunk okosan

A városban élők és autóval rendelkezők számára egy igen jelentős és akár minden nap fejtörést okozó kérdés, hogy hol, hogyan tudnak gépjárművükkel szabályosan parkolni. A parkolóhelyek és parkolási lehetőségek száma akár azt is meghatározhatják, hogy hol, milyen környéken veszünk ingatlant. A szabályok be nem tartásának pedig súlyos, akár nem csak anyagi következményei lehetnek. Kevés kellemetlenebb élmény van annál, mint amikor az autónkhoz visszatérve azzal szembesülünk, hogy arra kerékbilincset szereltek, vagy éppen elszállították gépjárművünket. Ennek elkerülése érdekében tekintjük át jelen cikkünkben a parkolás legfontosabb szabályait, míg egy következő cikkünkben kifejtjük a járdán parkolás szabályait, illetve a zöldfelületen történő parkolás veszélyeit.

Hogyan menj át a zebrán?

Ha megkérdezzük ismerőseinket, meg fogjuk látni, hogy elég eltérő módon állnak hozzá a zebra megközelítésének a kérdéséhez, de sokszor elegendő annyi is, hogy éppen autósként vagy gyalogosként haladunk-e át a zebrán? Az autósok gyakran gondolkoznak úgy, hogy a gyalogos ráér megvárni, és érdeke is, hogy ne üsse el az autó, míg a gyalogosok sok esetben figyelmetlenek, és alaptalanul merészen támaszkodnak a bizalmi elvre.