2016.03.23. 15:38:40 17486 341

Megállni vagy várakozni tilos?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közúti közlekedésben részt vevő járművezetők jogosítványuk megszerzésekor KRESZ ismereteikről is tanúbizonyosságot tesznek, azonban sajnos sok esetben tapasztalható, hogy tudásuk hiányos, esetleg az idő múlásával megkopott. Különösen érvényes ez a megállás és várakozás szabályai esetében.

Megállni tilos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megállni tilos

Az 1/1975 KPM-BM rendelet alapján megállásról beszélünk a be-és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel-és lerakodáshoz szükséges ideig történő megálláskor, illetve- ha a jármű egyéb okból egy helyben tartózkodik, és a vezető a járműnél marad, de legfeljebb 5 percig. E szabályból fontos megemlíteni a mindenki által ismert 5 perces szabályt, mely csakis akkor érvényesül, ha nem hagyjuk el a gépjárművet. Ebből eredően, ha a sofőr ott hagyja az autóját, vagy a megállásnál hosszabb ideig egyhelyben tartózkodik, már várakozásról beszélhetünk.

Várakozni tilosVárakozni tilos

A vonatkozó jogszabály alapján megállni - ha közúti jelzésből, illetve egyéb jogszabályi előírásból más nem következik- csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén akkor szabad megállni, ha a jármű mellett legalább 5,5 méter szélességű hely marad. Itt szintén kivételt képez, ha a közúti jelzés mást mutat, ugyanis meghatározott helyeken a KRESZ kifejezetten tiltja még a megállást is. Ilyennek tekinthető a gyalogos átkelőhely, a hidak, autóbuszöblök, illetve az autópályán a kapaszkodósávok, vagy éppen a kerékpársávok.

A járművek megállását, vagy várakozását mindezek mellett táblák is tilthatják, így megállás, illetve várakozás megkezdése előtt kiemelten kell figyelni a kihelyezett közlekedési táblákat.

A fenti szabályok ismerete azért nagyon fontos, mert azok megszegése szabálysértésnek minősül. Érdemes figyelni arra, hogy a kiszabható helyszíni bírság mértéke tízezer forint, míg pénzbírságként akár húszezer forintba is kerülhet figyelmetlenségünk. s akár a közterület-felügyelő is megbírságolhatja a figyelmetlen autóst.

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...