2015.06.09. 19:32:40 9441 241

Még mindig drága az elektronikus fizetés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elektronikus fizetési eszközök lakossági használata folyamatosan fejlődik, de még mindig jelentősen elmarad az uniós országok szintjétől - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, miután megtárgyalta és elfogadta az idei Fizetési rendszer jelentést.

Online vásárlás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online vásárlás | Fotó: 123rf.com

A jegybank keddi közleménye szerint az MNB tavaly is számos pénzforgalmi fejlesztést indított a használat ösztönzése érdekében, de az érintett piaci szereplők intenzívebb szerepvállalását is elvárja.

A tanács hangsúlyozza, hogy az átutalásoknál széles körben alkalmazott értékarányos díjak jelentősen rontják a pénzforgalmi árazás átláthatóságát és bizonyos esetekben kirívó költségeket okoznak a felhasználóknak.

A pénzforgalom fejlettségét jellemző mutatók terén folytatódott a lassú felzárkózás az uniós átlaghoz. Az érintőkártyás technológia széleskörű elterjedése már rövidtávon is támogathatja a lakossági pénzforgalom elektronizálását. A postai csekkek befizetése terén megvalósuló fejlesztések, különösen a Magyar Posta mobiltelefonos és automatákkal dolgozó fizetési megoldásai, illetve a bankkártyás fizetés lehetőségének megteremtése a postákon elősegítik a számlafizetések elektronizálását.

Az elektronikus fizetési szolgáltatások továbbra is rendkívül biztonságosak, a piaci szereplőknek azonban folyamatosan erőfeszítéseket kell tenniük a visszaélések megelőzése érdekében - hangsúlyozta állásfoglalásában a stabilitási tanács.

A pénzforgalmi szolgáltatások díjai a korábbiaknál magasabb szinten stabilizálódtak az elmúlt évben. Egyes szolgáltatások árazásában az indokoltnál nagyobb mértékben jelenik meg értékarányos árazás, és ennek a piaci szereplők pénzforgalmi bevételein belül is jelentős súlya van. Ez a keresztárazásra utaló gyakorlat a nagy értékű átutalásoknál indokolatlanul magasra emelheti a pénzforgalmi tranzakciók költségeit - állapítja meg az állásfoglalás.

A bankközi jutalék 2014-es csökkentése és a bankkártyás fizetésekre vonatkozó tranzakciós illeték 2015-től hatályos kedvező módosítása lehetővé teszi a fizetésikártya-használat intenzívebb ösztönzését. Az MNB azonban határozottan elvárja, hogy a kereskedők a bankközi jutalékok csökkentése következtében elért költségmegtakarítás legalább egy részét fordítsák a bankkártya-használat ösztönzésére, és ezzel ez a szektor is intenzíven vegyen részt a hazai pénzforgalom modernizálásában.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában