2014.05.19. 16:24:49 5481 27

Még mindig a Bence és a Hanna vezeti az utónév versenyt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rövid neveket kedvelik a magyar szülők, ez derült ki a legutóbbi statisztikákból. Már több éve hasonló a lista felépítése. Ha valaki különlegesebb, egyedibb nevet szeretne a gyermekének, ne ezekből válasszon! A fiúgyermekeket leggyakrabban Bencének, a leányokat Hannának nevezték 2013-ban és 2012-ben is.

Kisfiú, kislány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kisfiú, kislány

Magyarországon évek óta a legnépszerűbb fiúnév a Bence, tavaly 1667 újszülött kapta ezt a nevet. A lánynevek körében 2013-ban is a Hanna volt a leggyakoribb, tavaly 1818-an első utónévként, 405-en pedig második utónévként ezt kapták szüleiktől a KEKKH hivatalos adatai szerint.

A fiúk

  1. Bence
  2. Máté
  3. Levente
  4. Ádám
  5. Dávid
  6. Dominik
  7. Dániel
  8. Balázs
  9. Milán
  10. Gergő

És a lányok

  1. Hanna
  2. Anna
  3. Jázmin
  4. Luca
  5. Emma
  6. Nóra
  7. Lili
  8. Zsófia
  9. Zoé
  10. Csenge

A statisztika szerint a magyar szülők ragaszkodnak a jól bevált nevekhez, a fiúk körében a Bence mellett évek óta a Máté és a Levente nevek a legkedveltebbek. Az elmúlt évek során kiszorult a top 10-ből a Péter, újra divatba jött azonban a Milán név, amely legutóbb 2009-2010-ben fordult elő a tíz leggyakrabban választott keresztnév között. Az adatok alapján egyre népszerűbb név Magyarországon a Dominik, amely először 2010-ben tűnt fel a toplistában.

A legkedveltebb lánynevek között hosszú idő óta a Hanna, Anna, Jázmin versengnek az elsőségért, de a korábban rendre negyedik leggyakoribb Nóra tavaly már csak a hatodik legkedveltebb lánynév volt a szülők körében. Az Emma 2009-ben még csak a huszadik legkedveltebb név volt, tavaly azonban már az ötödik leggyakrabban adott lánynév volt. Felbukkant a toplistában a Zoé, de kikopott onnan a Boglárka és a Réka az elmúlt évek során.

A LEGGYAKORIBB MAGYAR KERESZTNEVEK 2012-BEN

A 2012-es utónévstatisztika alapján a férfi utónevek közül a Bence, Máté, Levente, Ádám, Dávid, Balázs, Dominik, Gergő, Dániel, Péter szerepel az első tíz helyen. Ezek közül csupán a Levente magyar eredetű név, míg a Bence és a Balázs magyar formában honosodott meg, de idegen eredetű. A női nevek rangsorát a Hanna, Anna, Jázmin, Nóra, Csenge, Zsófia, Luca, Lili, Boglárka és a Dóra vezeti. Két magyar eredetű, a Csenge és a Boglárka szerepel közöttük, a Luca és a Dóra pedig idegen eredetű, de magyar formában meghonosodva.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete december 1-jén tette közzé a bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét, írta a cink.hu. A férfinevek között olyan különlegességek találhatók, mint az Anakin, Dengezik, Frodó, Gandalf, Hadúr, Morgan, a női nevek között pedig ott az Áldáska, Barack, Cseresznye, Fahéj, Kalpavalli, Küllikki, Szüvellő és Vilászini.

A férfinevek listája több mint 1600 nevet tartalmaz. A női nevek esetében még nagyobb a választék: több mint 2000 nevet ajánl anyakönyvezésre a Nyelvtudományi Intézet. Nemzetközi összehasonlításban viszont még is kevésnek tűnik: a német utónévkönyv több mint 66 ezer keresztnevet tartalmaz.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...