2014.10.21. 15:05:00 5541 32

Még egyszer a szűrésekről: megelőzés férfiaknak is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nők körében is van mit még javítani a szűrésekhez való pozitívabb hozzáállás terén, ám elkeserítő, hogy a férfi lakosságnak még ennél is nagyobb hányada kerül el messziről mindenféle egészségügyi intézményt. Az erősebbik nem képviselői általában csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már elviselhetetlen a fájdalom és/vagy rendszerint már nagy a baj. Pedig szülőként, testvérként nekik is jó példaként kellene szolgálniuk.

Felkészítés az EKG-ra | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felkészítés az EKG-ra | Fotó: 123rf.com

Általános szűrések

A férfiaknak ajánlatos szűrések közül talán kevesebb a speciálisan nekik szánt vizsgálat. Mind két nemnek ajánlott a 21 éves korban esedékes (ám általában valamilyen oknál fogva elmaradt) általános háziorvosi „nagyvizit”, a glükóztolerancia-teszt (2-es típusú diabétesz kiszűrése), a tumorokra hajlamosító állapotok felmérése, a vesebetegségek szempontjából veszélyeztetett személyeknek a szérum-kreatininszint mérés és a vizeletvizsgálat.

Ide tartozik még a tüdőszűrés, illetve a szájüregi-onkológiai szűrővizsgálat is, amely esetben az ajak- és szájüregi rákra, illetve a fogínysorvadásra is nagyobb figyelmet kell szentelni.

Szemvizsgálat

Szintén nem nemre, inkább szemre való tekintettel mondhatjuk, hogy mindenkinek érdemes bizonyos időközönként ellenőriztetnie a látását. Ennek oka, hogy a glaukóma, vagyis a zöldhályog a nem gyógyítható betegségek közé tartozik. Esetében az „örökölhetőségén” túl olyan rizikófaktorokkal kell számolnunk, mint az alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a dohányzás.

Október egyébként a szem hónapja, ilyenkor több optikában is ingyenesen elvégzik a látás- és szemvizsgálatokat is. Használd ki!

Hogyan előzhetőek meg a szív- és érrendszeri megbetegedések?

Kivédheted a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, csökkentheted az agyvérzés vagy a szívinfarktus kockázatát is szűrésekkel. Ezek a „csendes gyilkosok” már a fiatalabb korosztályból is szedik áldozataikat, így nem árt, ha minél előbb átesünk egy arteriográfos vizsgálaton, ahol ereink általános állapotát, elmeszesedését szemlélik. E betegségek elkerülésében szintén nem segít a magas vérnyomás, a dohányzás, a nem megfelelő koleszterinérték vagy az egyéb szívbetegségek.

Férfidolgok: szűrések férfiaknak

Léteznek olyan vizsgálatok, amelyek férfiak számára lenne kötelező, és amelyeket, ahogy a bevezetőben is írtuk, az erősebbik nem előszeretettel elkerül. (A női szűrővizsgálatokról itt olvashatsz.)

Prosztatagondok

A prosztatarák a férfiak körében a daganatos elhalálozási okok közül az előkelő harmadik helyen szerepel. Továbbá a prosztata jóindulatú megnagyobbodásával járó kellemetlenségekkel sem könnyű együtt élni. Ezen okokból a „tisztes, őszes halánték” megjelenésekor, úgy 45 éves kor körül, illetve a felett ajánlott a teremtés koronáinak legalább 2 évente egy alaposabb prosztatavizsgálaton megjelenni. Ennek keretein belül tapintásos vizsgálattal, vérvétellel, vizeletvizsgálattal, valamint végbélen keresztül végzett ultrahangos vizsgálattal (utóbbi csak szükség esetén) bizonyosodnak meg arról, hogy minden rendben van odabent.

Ezen felül 40 és 50 éves kor között érdemes elvégeztetni egy PSA vérvizsgálatot, ahol is a prosztata specifikus antigén (vagyis a PSA) hivatott megjósolni azt, kinek van esélye, hogy kialakuljon nála a prosztatarák. Az időben felismert, kezelt, netán műtéti úton „megoldott” betegség nincs befolyással a beteg további életére, gyakorlatilag teljes mértékben gyógyítható.

A hererák is kivédhető önvizsgálattal

Ahogy a hölgyeknél a mell önvizsgálata lesz kötelező művelet havonta, úgy a férfiaknál a here önvizsgálata ajánlott, szintén ilyen gyakorisággal. Ennek során ellenőrizni kell, hogy nincs-e méretbeli különbség vagy kitapintható elváltozás, dudor a herén, illetve a herék között. Probléma esetén azonnal érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk a rák lehetőségét. Azonban ha nagyobb a baj, úgy az időben felismert probléma éveket jelenthet.

Forrás: Ritmus magazin, 2014.július, II. évfolyam, 7. szám, varoszoba.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...