2016.12.12. 14:00:31 10439 250

Matricák és plüssök az autóban - akár büntetés is lehet belőle!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A saját gépjármű ugyanolyan személyes használati eszköz, mint egy mobiltelefon. Sokan ezért igyekeznek feldobni a járművet kívülről és/vagy belülről is, de legalábbis otthonosabbá tenni. Mindenféle matricák, plüssfigurák, egyéb dísztárgyak lepnek el egyes autókat. Ha az autós nem vigyáz, egy közúti ellenőrzésnél a bírságon felül ugorhat a forgalmi...

autóablak matrica - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com autóablak matrica

Az alábbiakban összefoglaljuk a szélvédőkre, beltérre vonatkozó legfontosabb regulákat.

A vonatkozó rendelet értelmében a jármű vezetőterének olyannak kell lennie, hogy a vezető részére minden vezetési művelet esetében biztosítsa az előre és oldalra való kilátást, továbbá visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét oldali forgalmi sávra történő hátralátást. A gépkocsi vezetőüléséből nézve szemmagasságban csak ajtó- és ablakoszlop, szélvédő, osztóléc, ablaktörlő és töretlen szélvédő felület okozhat takarást.

Nagyon fontos és hasznos ismerni azt a szabályt is, mely szerint a gépjármű szélvédőjén, valamint azon ablakain, amelyeken keresztül a vezetőnek az utat és környezetét látnia kell, kilátást zavaró feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot elhelyezni tilos. Nem kell a kilátást zavarónak tekinteni egyebek mellett a legfeljebb 10 cm méretű, a szélvédő alsó sarkában elhelyezett feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot. Ha tehát a "Baba a fedélzeten" vagy "Tanulóvezető vagyok" ill. más hasonló matricát kívánunk elhelyezni, érdemes a fentieket betartani.

Tilos elhelyezni a gépjárművön kívülről látható világító, megvilágított, átvilágított, illetőleg fényvisszaverő kivitelű feliratot, ábrát, vagy jelzést, kivéve, ha erre külön engedéllyel rendelkezik. A fentiekhez képest jóval szubjektívebb megítélést alá esik az a szabály, mely szerint a jármű vezetőfülkéjében és utasterében tilos olyan díszítést alkalmazni mely a vezetőt zavarhatja, vagy a szabad kilátásban akadályozhatja.

Ha véresen komolyan vesszük azt az előírást, mely szerint a gépjármű szélvédőjén és ablakain menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást alkalmazni, amely a szélvédőn, illetőleg a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza, akkor akár a gyerekülés mellé feltapasztott napfényvédő használata is jogellenesnek minősülhet. Persze csak menet közben. Ez ugyanis zavarja a ki- és átlátást, ezért ad abszurdum az intézkedő rendőr megbírságolhatja a vezetőt, na és persze azonnal leszedetheti velünk a napfényvédőt.

A jogszerűen felhelyezett jelzések és díszítések miatt ne aggódjunk, és ne engedjük a túlbuzgó vizsgáztatónak, hogy ezeket eltávolítsa.

dr. Vágány Tamás

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.