2015.06.02. 16:15:32 10782 229

Marinaleda – a spanyol városka, ahol nincs munkanélküliség
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Andalúzia Spanyolország egyik legszebb, ám legszegényebb régiója. A tartományban extrém méreteket ölt a munkanélküliség és több mint 600.000 olyan telek van, amit bankok foglaltak le. Az országban 2008 óta folynak a kilakoltatások és rengeteg család maradt fedél nélkül, de nem Marinaledában, az andalúziai faluban.

A kis település egy mezőgazdasági szövetkezetnek és a kapitalizmust elutasító polgármesterének köszönheti jólétét. Itt nincsenek munkanélküliek, hajléktalanok vagy éhező emberek. Helyette szorgos, egyenlő bérekért dolgozó gazdákat, mezőgazdasági és gyári munkásokat találunk.

Juan Manuel Sanchez Gordillo, a helység polgármestere szerint az ételnek gyakorlatilag alanyi jogon kellene járnia az embereknek, hiszen a 21. században nem normális, hogy élnek éhező emberek. Ennek az utópisztikus eszmének a megvalósításán dolgozik immár 1979 óta. Kis városa a demokratikus szocializmus egy valószínűtlen, mégis valóságos példája.

Marinaleda földjein olyan zöldségeket termesztenek, amelyek betakarítását nem lehet gépekkel megoldani. Olyan magokat választottak, amelyekhez a lehető legtöbb emberi munkára van szükség. Paradicsomot, paprikát, articsókát, brokkolit, babot és zöldbabot termesztenek, így teremtenek a helyieknek munkahelyeket. A városban található konzervgyár szintén e mezőgazdasági tevékenység hátvizén evickél. Az alkalmazottak mindegyik cégnél egyenlő bérezésben részesülnek, ami nem kevesebb, mint 1200 Euró, ami a spanyol minimálbér duplája (kb.: 360 000 Ft).

Ezenkívül a földeket, az alapanyagot és az építőmunkásokat is ingyen kapják azok a helyiek, akik házat építenének, két feltétellel. Egyrészt az önkormányzatnak havonta 15 eurót fizetnek kvázi törlesztőrészletként, másrészt nem adhatják el haszonnal az ingatlanukat. Gordillo polgármester antikapitalizmusa tehát itt is megmutatkozik.

Ezenkívül a kis helyi vállalkozásokat is ösztönzik, legyen az pizzéria vagy kávézó, de jaj, annak, aki egy kapitalista franchise modell alapján működő üzletet nyitna Marinaledában. Egyszerűen nem engednék meg, hogy Starbuck's vagy McDonald's nyíljon a településen.

Az emberek közötti bér- és mindenféle egyenlőségnek köszönhetően a városban gyakorlatilag nincs szükség rendőrségre, hiszen nincs bűnözés.

Marinaleda egy olyan alternatívaként szolgálhat a gazdasági válság által megtépázott országoknak, városoknak és vezetőiknek, amiről csak könyvekben olvashattunk. Marinaleda a megvalósult utópia.

Forrás: theguardian.com, muon.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...