2014.08.25. 09:43:28 3171 15

Marha- vagy lóhús? Itthon inkább az utóbbi...
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Európai Unióban csökkent a lóhúst tartalmazó marhatermékek száma, de Magyarországon az egyik legnagyobb az ilyen termékek aránya - derül ki az Európai Bizottság legfrissebb vizsgálatából.

Darálthús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Darálthús

Az Európai Bizottság a tavaly év eleji európai lóhúsbotrány miatt végzett átfogó vizsgálatot idén áprilisban az uniós összes tagállama, valamint Norvégia, Izland és Svájc részvételével. A vizsgálat során összesen 2622 mintát vettek, amelyből csak 16-ban találtak lóhúst. Ez a minták 0,61 százaléka, ami az egy évvel ezelőtti 4,6 százalékhoz képest jelentős javulás - mondta a máltai Tonio Borg egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos.

Csakhogy a részletes adatokból az is kiderül, hogy a 16 lóhúst tartalmazó terméket 7 országban találták. Bulgáriában a 100 mintából 4, Magyarországon a 101 mintából 4, Portugáliában a 100-ból 3, Litvániában az 50-ből 2, Szlovéniában a 40-ből 1, Spanyolországban a 160-ból 1, és Németországban pedig a 204-ből 1 esetében sikerült kimutatni, hogy a marhahúsként forgalomba hozott termék tisztázatlan eredetű lóhúst is tartalmaz.

2013 elején Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban is komoly botrányt okozott, hogy többféle marhahústermékben is tisztázatlan eredetű lóhúst találtak. A botrányba leginkább egy francia fagyasztott árukat forgalmazó cég volt érintett, de belekeveredett az Ikea és egy magyar cég is.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...