2014.07.02. 19:32:36 3493 11

Már több mint négyszázan haltak meg Ebolában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi tanácskozást tartott Ghánában. Csak az elmúlt két hétben 68-an haltak meg. Tizenegy ország egészségügyi hatósága ül össze Accrában, hogy megtárgyalják, hogyan tudnának véget vetni az eddig több mint 400 ember halálát okozó járványnak.

Ebola-járvány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ebola-járvány

A történelem eddigi legdurvább Ebola-járványa főleg Guinea területén pusztít, de Libériában és Sierra Leonéban is jelentősek a megbetegedések. A három érintett ország egészségügyi miniszterei csatlakoznak a szomszédos Elefántcsontpart, Mali, Bissau Guinea és Szenegál, valamint Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Gambia és Ghána szakértőihez.

Tulip Mazumdar, a BBC egészségügyi tudósítója szerint a fenti országok mind veszélyben vannak az ebolától, amely bolygónk egyik leghalálosabb vírusa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi jelentése szerint az áldozatok száma Nyugat-Afrikában elérte a 467-et, és csak június 23-a óta 68-an haltak meg - olvasható a BBC-n. Csak június 23-án 635-ről 759-re, közel 20 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma. Szerdán a világ egészségügyi szakértői sürgősségi tanácskozásra gyűlnek össze Ghánában.

Szakértők szerint a járvány terjedésének legfőbb okai az attól való félelem és a betegségek körüli tagadás. Néhány országban például a fertőzött családtagokat inkább otthon rejtik el, mintsem elvinnék őket kórházba, amely ugyancsak megnöveli a vírus terjedését. A WHO az elmúlt hónapokban több mint 150 szakértőt küldött Nyugat-Afrikába, hogy megpróbálják megfékezni a járvány kitörését.

A járvány felszámolásához az egészségügyi szektor mellett azonban az érintett országok politikai elkötelezettségéhez is szükség van. Egy közleményben úgy fogalmaznak: „a járvány megfékezéséhez az érintett országok, és azok közös határ menti területeinek erős reakciójára van szükség”. A legtöbb haláleset Guinea Gueckedou régiójában történt, ahol még februárban jelentettek először járványt.

Az ebola vírus - amelynek lappangási ideje 21 nap is lehet - főbb tünetei közé tartozik a magas láz, vérzés és a központi idegrendszer károsodása, a halálozási arány pedig 90 százalék körüli. Egyelőre nincs rá védőoltás és gyógymód.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...