2016.10.05. 16:40:57 10047 293

„Már megint felfáztam” – A hólyaghurutról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közönséges felfázás egyáltalán nem az, aminek hangzik. A hétköznapokban használt neve miatt a hideg évszakokhoz kötjük, pedig bármikor keresztezheti az utunkat ez a fertőzés, ami nemcsak nőket, hanem férfiakat is érinthet. A hólyaghurut vagy hólyaggyulladás – ez lenne a becsületes neve – akár a vesénkre is rámehet, s akkor igazán fájdalmassá válhat.

Hólyaghurut - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hólyaghurut

Mi okozza a hólyaghurutot?

Igazából a hideghez nem sok köze van a felfázásnak, mivel a leggyakrabban baktériumok okozzák, amelyek a húgyutakba kerülnek. De okozhatják még gombák és vírusok is a kellemetlen tünetegyüttest. A nők betegségének tartják, mivel ők sűrűbben fertőződhetnek meg rövid húgyutaik miatt. Sőt, a baktériumok alulról könnyedén kerülhetnek a húgyutak közelébe, mivel a végbél és a hüvely is a közvetlen közelében van. Urológiai vagy nőgyógyászati probléma is meghúzódhat a háttérben. Ebből következik, hogy gyakran egy, már velünk élő baktérium keveredik rossz helyre, s amint olyan táptalajt talál, ahol elszaporodhat, rögtön gyulladást vált ki.

Tünetek

A tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni, nehogy nagyobb bajt okozzunk, mivel egy elhúzódó hólyaghurut a vese gyulladását is kiválthatja, ráadásul ekkor már nehezebb megszabadulni tőle, és egyre sűrűbben visszatérhet. Ez azért lehetséges, mert egy nem megfelelően kezelt gyulladás során a baktériumok egy rész bevackolhatja magát, majd újra és újra elszaporodhat. Jobb csírájában orvosolni a problémát. A kezdeti tünetek a következők:

  • sűrűn kell mosdóba menned, de nem igazán sikerül a vizelettől megszabadulnod
  • a pisilés éget, szúr, csíp
  • előfordulhat, hogy véreset pisilsz
  • sötétebb a vizelet színe, szúrósabb a szaga és nagyon kevés
  • rázhat a hideg
  • alhasi fájdalom is jelentkezhet

Gyakran pár nap után tünetmentes lesz a dolog, akkor is, ha nem kezeljük, ez azonban nem azt jelenti, hogy a bacik kipucolódtak volna. Éppen ellenkezőleg, kicsit visszahúzódtak és megtelepedtek a hólyagban – erre utalhat, ha visszatérően, viszonylag gyakran találkozol a felfázás kellemetlen tüneteivel. Ne halogasd az orvost!

Ha már a vesédet is érinti a dolog, akkor derékfájást érezhetsz és be is lázasodhatsz (vesemedence gyulladás). Ez nagyon fájdalmas lehet, igyekezz elkerülni! Ha egy nap után nem csillapodnak a felfázás tüneti bő folyadékfogyasztás, esetleg gyógynövények hatására, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan kezeljük?

Fogyasszunk bőven folyadékot, főként vizet és gyógyteákat, ez segít átmosni a húgycsöveket, megakadályozhatja a bacik megtapadását. A gyógynövények közül segítségünkre lehet a cickafarkfű - tea és ülőfürdő formájában is - , a zsurlós ülőfürdő, a körömvirág tea, a csipkebogyó, a kamilla, vizelethajtó hatása miatt a petrezselyem, a tőzegáfonya, antibakteriális hatása miatt a fokhagyma és a méz is. A tengeri sós ülőfürdőt is kipróbálhatod. Azonban nem érdemes ezekkel napokon keresztül kísérletezni, ha nem csillapodnának a tünetek, fordulj orvoshoz a fent említett okokból kifolyólag, aki valószínűleg antibiotikumot fog neked felírni.

Megelőzhető a hólyaghurut?

Nos, nehezen. A bőséges folyadékfogyasztás, a pamut fehérneműk (felejtsd el a tangát), a higiénés szokások betartása, az intim területek tisztántartása, a jó szellőzés biztosítása, illatosított WC-papírok, lemosók, betétek kerülése némileg segíthet egyes esetekben elkerülni a fertőzést, de ez sem garantál semmit.

Forrás: webbeteg.hu, hazipatika.com, uropatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...