2014.06.30. 19:09:26 4234 18

Manipulált bennünket a Facebook egy kutatásával
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Facebook arra volt kíváncsi, hogy milyen lesz az emberek hangulata ha csak pozitív, vagy csak negatív dolgok jelennek meg a hírfolyamában. A 2012-es pszichológiai kísérletnek csaknem 700 ezer Facebook-használó volt tudtán kívül részese. A közösségi oldal most magyarázkodhat.

Kávé és reggeli hírek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kávé és reggeli hírek

„Egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához” - kezdte a Facebook abban a közleményében, amelyben a kutatásával kapcsolatban védekezik. A két amerikai egyetemmel közösen végzett vizsgálatban azt nézték,változtatnak-e a felhasználók a posztolási szokásaikon attól függően, hogy milyen érzelmekkel találkoznak barátaik hírfolyamában.

Többen bírálták a kutatás módszereit, mások azt, hogy milyen hatása lehet egy ilyen vizsgálatnak. Jim Sheridan brit parlamenti képviselőt pedig azt kifogásolja, hogy az emberek magánéletéről szóló szövegeket manipuláltak. „Engem aggaszt, hogy a Facebook és mások képesek az emberek gondolatait is befolyásolni a politikában vagy más területeken. Ha így irányítják a gondolataikat, meg kellene védeni őket, illetve legalább tudniuk kellene arról, mi zajlik” - mondta el a politikus a The Guardiannek.

Katherine Sledge Moore, az illinois állambeli Elmhurst College pszichológusánál viszont nem csapta ki a biztosítékot a Facebook kísérlete. „Annak alapján, amit a Facebook állandóan művel a hírfolyammal, és annak alapján, amit elfogadtunk, amikor csatlakoztunk a portálhoz, ez a kutatás valóban nem túl rendkívüli. Az eredmények még csak nem is izgalmasak, de nem is ijesztőek” - közölte Moore.

A Cornell Egyetem és a UCLA (Kaliforniai Egyetem) közreműködésével végzett kutatás egy héten át folyt 2012-ben. A vizsgálatról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétette tanulmány szerint azok a felhasználók, akik hírfolyamukban kevesebb negatív történettel találkoztak, maguk is kisebb eséllyel írtak negatív híreket magukról, és ugyanez történt, ha több rossz hangulatú üzenetet láttak, mert akkor ők is ilyen bejegyzéseket készítettek..

„Úgy éreztük, fontos, hogy utánajárjunk annak a közkeletű aggodalomnak, hogy ha barátaik pozitív hangulatú híreit olvassák, akkor a felhasználók rosszul érezhetik magukat” - mondta el Adam Kramer, a Facebook munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Az is foglalkoztatta a kutatókat, hogy ha a Facebook-használók barátaiktól negatív szövegeket olvasnak, az talán arra készteti őket, hogy ne látogassák az oldalt - tette hozzá. „Megértem, sokan miért tartják aggasztónak a tesztünket. Szerzőtársaimmal együtt igen sajnáljuk, hogy ilyen félelmeket váltott ki a kutatás” - mondta Karmer.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...