2015.01.01. 08:00:00 6788 17

Mámoros szilveszter? – Az alkoholmérgezés jelei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Túl vagyunk az óév búcsúztatáson, ám van akinek nemcsak a szilveszter, hanem a másnap is felejthetetlen. Az alkoholmámorban úszó embert már messziről felismerhetjük: a tehetségkutatók legextrémebb indulóit megszégyenítve énekel, artikulálatlanul, súlyosabb esetben egész érthetetlenül beszél, a mozgása pedig koordinálatlan, mondhatjuk, hogy faltól-falig közlekedik. :)

Másnap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Másnap

Persze, ez még a viccesebb része a dolognak, akad, aki bátorra issza magát, más kifejezetten agresszív lesz az elfogyasztott alkohol hatására. Ám a súlyosabb alkoholmérgezésnek akár kórházi kezelés is lehet a vége.

Mit tehetünk alkoholmérgezés ellen?

Az, hogy kire mennyire hat az alkohol, mennyitől érzi magát még jól, és mennyitől lesz már rosszul, az sok tényezőtől függ. Vannak dolgok, amiket az adott pillanatban nem befolyásolhatunk. Ilyen a kor, a nem, a testsúly és a genetika. Ám van, amire hatással lehetünk.

Evés

Nem mindegy, mennyi ételt fogyasztunk, mielőtt italozni kezdünk, esetleg közben rágcsálunk-e valamit. Éhgyomorra veszélyes lehet az alkohol fogyasztása, hamar kiüthetjük magunkat.

Ivás

Az evés mellett fontos, hogy a nap folyamán, illetve alkoholizálás közben folyamatosan igyunk vizet is. Így szervezetünk nem „szárad ki”, és a másnapi fejfájás is könnyebben elkerülhető.

Nem lóverseny!

És természetesen, nem kell versenyt innunk senkivel! Jópofák az ilyenkor bevethető játékok, melyeknek célja valójában, hogy jókedvűre igyuk magunkat. Ám, ne kényszerítsük se magunkat, se másokat arra, hogy többet igyon a kelleténél.

Ha már megtörtént a baj

Természetesen a jókedvű „berúgás” és az alkoholmérgezés között van némi különbség és időbeli eltérés, de a fenti „szabályok” elhanyagolásával könnyen elérhetjük a nem kívánt állapotot. Alkoholmérgezés esetén véralkoholszintünk 2,5-4 ezrelék körüli, ami 100 gramm alkohol elfogyasztásakor következhet be.

Az alkoholmérgezés tünetei

Nehéz elkülöníteni a részeg és alkoholmérgezett „beteg” tüneteit, ezért minden erre utaló jelet komolyan kell vennünk. A kilélegzett levegő alkoholszaga és a fent már írt tünetek mindkettőre utalhatnak. Mérgezés jele lehet az aluszékonyság, zavartság, hosszú reakcióidő, érthetetlen beszéd, öntudat - illetve eszméletvesztés, az alacsony vércukorszintre jellemző izzadás, nyugtalanság, farkaséhség, hányinger, hányás. A zavart szemmozgás és az egyensúlyi problémák is egyértelműen utalhatnak mérgezésre. Az izmok ilyenkor könnyen elernyednek, a test hőmérséklete lecsökken. A test egyes védekező funkciói is kikapcsolhatnak ilyenkor, például „elfelejtünk” köhögni.

Így segíthetünk alkoholmérgezés esetén

  • Nagy az esélye, hogy az alkoholmérgezésben szenvedő nem ússza meg a mentők segítsége, illetve kórházi kezelés nélkül. Így ha baj van, mindenképp hívjuk valamelyik segélyhívó számot (104, 112). Ám amíg ki nem érkeznek, gondoskodnunk kell a „beteg” biztonságáról, a következő módokon: a legfontosabb, hogy stabil oldalfekvésbe helyezzük pórul járt bajtársunkat. - - - Ahogy fentebb is írtuk, a mérgezés hányással is járhat, illetve bizonyos védekező funkciók „kikapcsolhatnak”, így félő, hogy a „beteg” akár meg is fulladhat saját hányadékától. Stabil oldalfekvésben biztonsággal távozhat a gyomor kikívánkozó tartalma.
  • A lecsökkent testhőmérséklet miatt, főként, ha kültéren történt a rosszullét, mindenképp takarjuk be a „beteget”, nehogy kihűljön, megfázzon.
  • Míg a mentők ki nem érkeznek, folyamatosan ellenőrizzük a delikvens „éberségét” és légzését.
  • Enni, inni adni nem tanácsos a betegnek a mentők kiérkezéséig.
  • Maradjunk a „mérgezett” mellett, semmi esetre se hagyjuk magára.

Forrás: krone.at, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...