2016.09.29. 14:52:34 14277 335

Ma kevésbé keserű a fekete! - 10 érdekesség a kávé világnapján
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad például, hogy a cappuccino a kapucinus szerzetesrend ruhájának színe után kapta a nevét? Vagy azt, hogy a kávé volt az első étel-ital féleség, amit fagyasztva szárítanak (instant kávé)? Vagy itt van egy talán közismertebb tény, de azt hiszem ezt sem feltétlenül tudtam volna: a világ kávétermésének 40%-a Braziliából és Kolumbiából jön. Még 10 érdekesség, amit minden kávéimádónak tudnia kell!

Cappuccino - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cappuccino

2009 óta több országban is szeptember 29-e a kávé világnapja. A kezdeményezés Japánból terjedt el, és kis hazánk is e napon ünnepli a fekete itókát. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk a népszerű italról 10 érdekességet!

1. A kávé élénkítő hatását Etiópiában fedezték fel

Állítólag úgy tűnt fel az embereknek a kávébabok különleges, élénkítő hatása, hogy Etiópiában észrevették, hogy a kecskék furcsa, táncszerű mozdulatokat végeznek, miután a bizonyos bogyókból ettek (a kávébabból). Egyébként a kávécserje területileg innen származik, igaz, az első igazi őrölt és pörkölt kávét Jemenben hajtották fel.

2. 10 perc után már hatásos

A koffeintartalmát már 10 perccel az elfogyasztása után érezni kezdi a szervezet, ami rendkívül rövid idő. Már az első korty után el kezd dolgozni.

3. A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja – ki nem találnád miből van

Az Indonéziában is őshonos cibetmacska nagyon kedveli az érett, mélypiros kávébogyókat, amelyeket megemészt, a szumátrai lakosok pedig összegyűjtik az állat ürülékét, kinyerik belőle a kávét, megpörkölik és már kész is van a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak… Mindössze 200 g készül belőle ÉVENTE!

4. Tudományos felfedezéshez vezetett a kávé szeretete

Az első webkamerát 1991-ben a Cambridge-i egyetem egyik kutatója szerelte össze, még pedig abból a célból, hogy mindig lássák élőben vetítve, hogy van-e kávé vagy nincs. Szerették volna megkímélni magukat a felesleges sétától a konyháig és vissza, valamint a csalódástól, hogy nincs kávé. :)

5. A kávé tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal

Már egy csésze kávéval fedezheted a napi B2 vitamin szükségleted 11%-át, a B5-vitamin szükségleted 6%-át, a niacin szükségleted 2%-át és a magnézium szükségleted szintén 2%-át. Nagy antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a szabad gyökökkel is megbirkózni, és megelőzni olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, a Parkinson-kór vagy egyes szív- és érrendszeri problémák. Ugyanakkor a kávézás gyakran párosul nagyon egészségtelen szokásokkal is, mint például a dohányzás, és a kávéfogyasztók általában nem étkeznek eléggé egészségesen sem, így gyakran említik a káros szokások között a kávéivást is, ami önmagában és mértékkel fogyasztva még nem lenne halálos bűn, sőt!

Jeges kávéJeges kávé

6. A történelem során sokszor betiltották

A 16. századi muszlim vezetők például furcsa élénkítő hatása miatt tiltották be a kávéfogyasztást. 1675-ben II. Károly király záratta be a kávézókat, mert úgy gondolta, hogy ott szövetkeznek ellene, és ott pletykálnak a királyi párról az emberek. Csak egy kicsit volt üldözési mániája szegénykének…

Poroszországban pedig törvényben írták elő, hogy csak magas rangú tisztek, papok valamint a nemesek fogyaszthatják a nemes italt, ennek következtében 1785-ben forradalom tört ki, ami kávéforradalom néven került be a történelemkönyvekbe.

7. A legtöbb kávé az USÁ-ban, Németországban és Franciaországban fogy

Ez a három nemzet adja az egész világ kávéfogyasztásának 65%-át, míg per főre levetítve Norvégiában isszák a legtöbb kávét az emberek. A többi skandináv ország sem marad sokkal le, az átlagos kávéfogyasztás fejenként Finnországban, Svédországban és Dániában is elég magas. Igaz, ihatatlanul híg, hosszú kávét fogyasztanak ezekben az országokban…

8. Mindenhol másféle fűszerezésre esküsznek

Ma már hazánkban is elterjedtek a különböző kávé különlegességek, és nem egy helyen megkóstolhatjuk a hagyományosan kávéimádó országok finomságait, valamint az új őrületeket, kávé koktélokat is. Svájcban például forrócsokival együtt isszák, Mexikóban fahéjjal fűszerezik, Marokkóban borssal, Indiában és a Közel-Keleten kardamommal, nálunk és osztrák szomszédainknál a tejszín vagy a tejszínhab a menő.

9. Túltermeléstől az instant kávéig

Azt a bizonyos fagyasztva szárítás technológiát akkor vetették be a kávénál először, amikor a 30-as években túl sok kávé termett, és szükség volt a hosszabb eltarthatóságra. Gyakorlatilag kivonták a vizet a kávébabból és megszületett az instant csoda.

10. A vákuumcsomagolás és az automata kávéfőző magyar találmány

A speciális, aromaőrző légmentes csomagolást a magyar származású Illy Ferenc találta fel, aki az első világháború után maradt Triesztben. itt kávé kereskedésekben dolgozott. Eme találmányának köszönhetően többé nem a vásárló előtt végezték a pörkölést, mert a kávé sokáig megőrizte finom aromáját. Nevéhez fűződik az automata kávéfőzőgép feltalálása is, amit Illetta néven le is védetett. Ez volt a híres olasz presszógépek elődje! A híres Illycafé-t a mai napig az ő leszármazottjai viszik tovább.

Forrás: wikipedia.org, distractify.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...