2014.11.30. 08:00:00 29696 77

Lúgosítás citrommal? Tudj meg róla mindent!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sav-bázis egyensúly felborulása, elsavasodás, lúgosítás - divatos szavak, kifejezések mostanság, ám mögöttük igenis fontos és lényeges dolgok állnak. Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk valami egyszerű, általában mesterséges „bogyókhoz” nyúlni, hogy visszatereljük egészségünket a normális kerékvágásba. Pedig egy természetes és mindig elérhető csodaszer is rendelkezésünkre áll: a citrom.

Lúgosítás Citrommal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lúgosítás Citrommal

Mi is az az elsavasodás?

Kiegyensúlyozott életünk egyik alapja, hogy testünkben egyensúlyban legyenek a savas és lúgos anyagok. Ez annyit jelent, hogy a bázikus (lúgos) anyagok kissé túlsúlyban vannak szervezetünkben. Ha az elsavasodás veszélye nem fenyeget minket, akkor vérünk normális pH-ja 7,35 és 7,45 között van.

Érzékeny sav-lúg egyensúly

Ez az egyensúly a mindennapokban velünk „szembejövő” savas és lúgos anyagok miatt könnyen felborulhat. Természetes módon különböző anyagcsere folyamatok következtében képződnek szervezetünkben savak, amelyeket normál esetben a bennünk található lúgos anyagok semlegesítenek. Ha a savak „elszaporodnak”, a bázikus anyagok teljes mértékben felhasználódnak ezek semlegesítésére és oda az egyensúly.

Ha megtörtént a baj

Ha rendszertelen és egészségtelen táplálkozásunk, stresszes, mozgásszegény életmódunk következtében az elsavasodás folyamata elindult és nem is teszünk ellene, annak nem túl kellemes következményei lehetnek. A savak felhalmozódhatnak izmainkban, szöveteinkben, ízületeinkben, aminek számos negatív következménye lehet: szerveink nem működnek 100 százalékosan, keringésünk lelassul, ellenálló-képességünk csökken.

Hogy mennyire vagyunk „savanyúak” egy vérvétel után kiderülhet. De azért olyan jelekre is érdemes odafigyelni, mint a fáradtság, levertség, csökkenő teljesítőképesség, kimerültség, fejfájás, pattanások, kórokozókkal szembeni csökkenő ellenállás.

Lúgosítás citrommal? Igen!

Első hallásra mindenki számára furcsa lehet, hogy a citrom valójában lúgos, pontosabban lúgosító hatással bír. A valódi, frissen facsart citromlé pH értéke 3-as vagy 4-es, vagyis kémhatása erősen savas. Ám a gyomorba jutva, a szervezetbe kerülve remek a lúgosító hatása.

Így fogyaszd!

Fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint, amennyiben a gyomrunk is bírja, reggel éhgyomorra a legjobb meginni egy frissen facsart citrom levét, tiszta vízzel (lehet langyos vagy meleg) felhígítva. Arra azonban vigyázzunk, hogy csak akkor fogyasszuk így, ha valóban bírja a pocakunk az ehhez hasonló, reggeli „megpróbáltatásokat”. De jöhet a citrom reggel, délben, este is. Sőt, lefekvés előtt sem árt egy kis citromos víz.

Amire figyeljünk

Persze, mint minden csodaszernek, a citromnak is megvannak a maga veszélyei.

Ami mindenképpen fontos, igaz, nem tartozik a veszély kategóriába, hogy valódi, nyers citromot válasszunk, az üveges citromlevek nem megfelelőek lúgosító szerként.

Habár lefekvés előtt fél órával jót tehet a citrom fogyasztása, addig étkezés előtt fél órával már, illetve után 10 perccel még nem javasolt e gyümölcs levének, valamint hígított formáinak fogyasztása.

Mivel a citrom maró hatású, így a fogzománcot károsíthatja. Remek védekezés ez ellen, ha szívószállal hörpöljük fel citrusos „koktélunkat”.

Habár a limonádé rendkívül jó frissítő, és amolyan egyszerű, de nagyszerű ital, ha citrom segítségével szeretnél lúgosítani, vagy fogyni, nem javasolnánk a citrom+cukor kombinációt. Ennek oka a cukor savasító hatásában keresendő.

Lúgosítás+fogyókúra? Inkább nem!

Ez bizony elég veszélyes „kombó”. Hiszen lúgosításkor inkább, vagyis még inkább az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre kell törekednünk. Az állati eredetű ételek épp olyan fontosak ekkor (is) táplálkozásunkban, mint a zöldségek, gyümölcsök. És vigyázat: ha létezik elsavasodás, ellúgosodás is lehetséges. Ez izomfájdalmakkal, emésztési gondokkal, görcsökkel járhat.

Ha lúgosítás…

…akkor az egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a rendszeres mozgásról és a naponta 2-3 liternyi folyadék elfogyasztásáról se feledkezz meg.

Forrás: szimpatika.hu, fittnok.hu, napidoktor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.