2016.02.10. 11:12:25 5611 130

Ligetszépeolaj - kívül-belül megszépíthet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha eddig csak álmodoztál egy olyan gyógynövényről, ami kívül-belül megújíthat, szebbé varázsolja a bőröd és az emésztésednek is jót tesz, akkor most van egy jó hírünk. A ligetszépe nem véletlenül kapta a nevét, a belőle készült olaj pedig nagyon hasznos lehet a szervezetnek!

Ligetszépeolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ligetszépeolaj

Honnan jött a ligetszépe?

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) Észak-Amerikában őshonos növény, amely a 18. században került Európába. Valaha zöldségnövényként tartották számon, felhasználása hasonló volt a sárgarépáéhoz. Manapság homokos és kavicsos talajon fordul elő a természetben, főként vasúti töltések mentén, árokpartokon vagy romos épületek tövében. A ligetszépe napközben szinte észrevétlen, éjszaka azonban gyönyörű virágokat bont. A kinyíló élénksárga virágok csodásan illatoznak, és égő gyertyához teszik hasonlatossá a növényt.

A ligetszépe magjaiból kinyert olaj számos értékes vegyületet tartalmaz: egészségbarát zsírsavakat, elsősorban linolénsavat és gammalinolénsavat (GLA). Általában a menstruációt megelőző, illetve a változó kori hormonális panaszok kezelésére javasolt, de külsőleg ugyancsak alkalmazzák, pikkelysömör és atópiás bőrgyulladás esetén bedörzsölésre. Költséges előállítása folytán meglehetősen drága, és egyben az egyik legértékesebb magolaj a világon.

Mire használhatjuk a ligetszépeolajat?

Hatásos lehet atópiás bőrgyulladás, allergia, reuma, változókori, illetve a premenstruációs tünetegyüttessel összefüggő panaszok, gyerekeknél jelentkező hiperaktivitás esetén; az anyagcsere általános élénkítésére, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

A ligetszépeolaj hatóanyagai erősítik az immunrendszert, serkentik az anyagcserét és tágítják a vérereket. Alkalmazásával ilyen módon megelőzhető a magas vérnyomás, ami stressz, helytelen táplálkozás és túlzott mértékű dohányzás hatására alakulhat ki. Négy héten keresztül naponta kétszer szedjünk 4-6 ligetszépeolaj-kapszulát.

Atópiás bőrgyulladás ellen - A ligetszépeolaj segítségével hatékonyan enyhíthetők az atópiás bőrgyulladás tipikus tünetei: a hámlás, a viszketés, a bőrpír, a gyulladás. Az olajat keverhetjük salátába, vagy fogyaszthajuk magában, kiskanállal is. A ligetszépe kapszulát 8-12 héten át, kúraszerűen érdemes szedni. Javasolt étkezés után egészben lenyelni egy kevés vízzel.

A premenstruációs tünetegyüttessel összefüggő panaszok enyhítésére - A gamma-linolénsavból előállított prosztaglandin-E elősegíti a női nemi szervek működését. A ligetszépeolaj éppen ezért segítséget nyújthat a premenstruációs szindrómával (PMS) járó panaszok megszüntetésében. Csökkenti a fejfájást, mérsékli az alvászavarokat, oldja a depressziót, enyhíti a mellfeszülést és a hátfájást - elég, ha a havi vérzés kezdete előtt két hétig szedjük. A ligetszépeolaj mindemellett segít az olyan klimaxos panaszokon is, mint a hőhullámok, az álmatlanság vagy a hangulatingadozás.

A ligetszépemagból sajtolt olaj alkalmas bőrbetegségek kezelésére is. A ligetszépeolajat tartalmazó krémek észrevehetően kisimítják a bőrt, javítják hidratáltságát, élénkítik az arcszínt. Az olajat bátran keverhetjük a fürdővízhez is, vagy közvetlenül a kiszáradt felületre kenjük, és finoman a bőrbe masszírozzuk.

A ligetszépeolajos kúra belsőleg is hatékony segítséget nyújthat a tökéletlen bőr, az eltömődött pórusok és egyes faggyútermelési zavarok (például akne) kezelésében. Négy héten keresztül minden reggel és este vegyünk be 5-6 kapszulát. Az adagot ezután fokozatosan csökkentsük naponta 2x3 kapszuláig. A prosztaglandin javíthatja a bőr vérellátását, fokozhatja a hidratáltságát, és hozzájárulhat az új bőrsejtek képződéséhez.

Milyen hatóanyagokkal segíthet nekünk?

Gyógyító hatás: A gamma-linolénsav a szervezetben prosztaglandinná, vagyis szövethormonná alakul át. A prosztaglandin-E számos természetes folyamat szabályozásában vesz részt: többek között az idegrendszeri ingerátvitelben és a bőr faggyúkiválasztásában. Emellett gátolja a szövetkárosító enzimek termelődését, tágítja a vérereket, megelőzi a vérlemezkék összetapadását, valamint fontos szerepet játszik szülés közben is.

A ligetszépe magjából kinyert olajat 71%-ban linolénsav (kétszeresen telítetlen zsírsav) alkotja, 11%-ban olajsav (egyszeresen telítetlen zsírsav) és 10%-ban gammalinolénsav. A linolénsav az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen vegyület, amelyet a táplálékkal együtt kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Hogyan használhatjuk még?

A jobb emésztésért - A gamma-linolénsavból képződő prosztaglandin-E szabályozza a gyomorsavtermelést is. A ligetszépeolaj kiváló gyógyír lehet emésztési zavarokra. Fogyasszunk naponta 3x2 kávéskanál olajat a főétkezések után.

Figyelmeztetés

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és szakvéleményt!

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...