2016.05.27. 08:07:28 9596 241

Levonás a munkabérből - meddig lehet elmenni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akarva, akaratlanul számtalan esetben előfordul, hogy tartozásunk keletkezik. Ezeket szerencsés esetben ki tudjuk fizetni, azonban előfordul olyan eset is, hogy másra kell a pénz. Ilyenkor a jogosult általában megpróbálja behajtani tőlünk az őt megillető összeget, melynek talán legkézenfekvőbb módja a munkabérből történő levonás. Ez azonban felveti annak a kérdését, mikor vonhatnak le és mennyit a munkabérünkből?

Fizetésvárás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fizetésvárás

A munkabért, mint az ember megélhetésének legfőbb forrását, a törvény kiemelt védelemben részesíti. Munkabérből levonni a törvény értelmében ezért csak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye. A munkabérből főszabály szerint legfeljebb 33 %-ot lehet levonni. A levonás abban az esetben terjedhet a munkabér 50 %-áig, ha a követelés tartásdíjra, az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelésre, jogalap nélkül felvett munkavállalói munkabérre vagy társadalombiztosítási ellátásra irányul. Több letiltás esetén is a levonás legfeljebb a munkavállaló munkabérének 50 %-ára vonatkozhat.

Ha a munkáltatónk támaszt velünk szemben követelést, ő ezt a munkabérünkből kizárólag akkor vonhatja le, ha ehhez hozzájárulunk (a levonás ilyenkor is csak a levonásmentes munkabérrészig terjedhet), vagy ha tartozásunk előlegnyújtásból ered.

Szintén a munkabér védelmét szolgálja az a törvényi előírás, mely szerint a kifizetett munkabér elszámolásáról a munkavállalóknak a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni. Ennek a tájékoztatásnak olyannak kell lennie, mely alapján a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja. Ezeket a tájékoztatókat épp ezért minden hónapban tanácsos áttanulmányoznunk, gondosan megőriznünk, és ha ezzel kapcsolatban valamit nem értünk, annak mindenképp utánanéznünk, kérdés esetén munkáltatónkkal is egyeztetünk.

Legtöbbünk életében kiemelt szerepe van a munkánkért kapott jövedelemnek, hiszen abból finanszírozzunk mindennapi megélhetésünket. Épp ezért jó, ha tudjuk, bérünket a fenti szabályokkal a törvény is kiemelt védelemben részesíti.

dr. Bekk Judit

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...