2014.12.09. 18:37:03 15867 85

Lélekmelegítő levesek karácsonyra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az előző cikkünkben hiányoltuk a leves recepteket. Nos, jelentjük, megérkeztek! Játékosaink fenséges leveseit természetesen nem tartjuk meg magunknak, hanem megosztjuk veletek is! Finomabbnál finomabb különlegességeket kaptunk tőletek a játék alatt, köszönjük a részvételt!

Leves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leves

Nagyon gratulálunk receptjátékunk nyertesének, Vészi Zsuzsannának, akinek karácsonyi meglepetésként nem az eredetileg meghirdetett 500.000, hanem 1 millió forinttal növeltük meg nyereményszámláját. A nyereményjáték véget ért, de ha szeretnéd, hogy a magazinunkban megjelenjen a recepted, akkor írj nekünk a recept@proaktiv.com e-mail címre!

Kilinger Páltól Édes borleves

A recept hozzávalói ~ 3 személyre

5 dl édes fehérbor (minőségi), 2 dl víz, cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, reszelt citromhéj, 3 db szegfűszeg, 3 db szegfűbors (el is hagyható), kicsi darabka fahéj, 1 csomag mazsola, 2 db tojássárgája,

Habgaluskához:

2 dl Hulala (v. habtejszín), 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:

Egy edénybe tegyük fel forrni a bort, a vizet, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a reszelt citromhéjat és a fűszereket.(A fűszereket én teatojásba teszem bele, így egyben kivehetőek.)

Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve, kb. 10 percig főzzük. Ezután szedjük ki a fűszereket.

A tojások sárgáját keverjük simára egy evőkanál cukorral és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután egy szűrőn szűrjük át, hogy egy sima, selymes levet kapjunk.

Ezután adjuk hozzá a mazsolát, majd forraljuk fel, és pár percig még főzzük. Közben többször keverjük meg, ha szükséges még ízesíthetjük egy pici cukorral.

A mandulaforgácsot állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, 1-2 perc alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki.

A tejszínhabot (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd forgassuk bele a szeletelt pörkölt mandulába.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd helyezzük rá a pörkölt mandulába forgatott habgaluskát.

Ünnepi leves Harmatosi Ibolyától

­Hozzávalók: 3-4 kg-os tyúk ne legyen sovány. Közepesre szeletelt marhahús 60-70 dkg, ne legyen comb, mert túl száraz. 70 dkg sárgarépa, 40 dkg fehérrépa, 25 dkg nagyfejű gomba, 30 dkg zeller, 1 karalábé, karfiol, kelkáposzta, ízlés szerint, nagy csokor zeller és petrezselyemzöld mosás után összekötve, só+bors+fűszerek, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma hagyjunk rajta egy-két fedőlevelet, szép színt ad a levesnek, 1 paprika és paradicsom, 2 evőkanál kacsazsír, csigatészta 1-2 csomag, de a házi az igazi

Elkészítése:

A tyúkot szétbontom, a mellet óvatosan lefejtem a csontról, tenyérnyi szeleteket készítek.

A mellszeleteket és a marhahús szeleteket enyhén kiklopfolom, félre teszem. A feldarabolt tyúk minden részét felteszem egy nagy 8-10 literes fazékba, annyi vizet engedek rá, hogy éppen ellepje.Felteszem a tűzhelyre, közben az összes zöldséget megpucolom és a gombát is megmosom.

Ahány szelet húsom lett, annyi, kb. fél kisujjnyi vékonyra szelt répát, gyökeret, zellert, gombát készítek és a hússzeletekbe óvatosan belehelyezek mindegyikből egyet, egyet, majd hústűvel, összetűzöm őket.

Közben a felforrt húslét leöntöm és a tyúkdarabokat alaposan átmosom, majd tiszta vízben újra felteszem főni, sózom.

Külön edényben egy vékonyabb egész répát elreszelek, 1 evőkanál kacsazsíron megdinsztelem, majd beleöntöm a fazékba lévő leveshez, ha forr, beleteszem a szódabikarbónát is. Így főzöm lassú tűzön, legalább 3 órát, fedő alatt.

Közben a megmaradt zöldségeket egyenlő nagyságúra vágom, általában félbe.

A 3 óra elteltével, belehelyezem a göngyölt húsokat, majd a gyökeret, sárgarépát, zellert, gombát, karalábét, fokhagymát, vöröshagymát. Forrástól számítva, még kb. 1 órát főzöm.

Családom szereti, ha fűszereket teszek bele, ezt saját magam készítem őrléssel, szitálással, de ki is maradhat a levesből.

Ha van otthon nagyobb teatojás, abba is bele lehet tenni morzsolt állapotban. Egyik fűszerből sem kell sokat beletenni, nem szabad, hogy a fűszerek bármelyike karakteres ízt adjon a levesnek. Itt a harmónián van a hangsúly. Csipetnyi bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, gyömbér, zsálya, lestyán, borókabogyó 4-6 szem, bors, ízlés szerint.

Ha letelt az egy óra, megnézzük, hogy a csontos húsok megpuhultak-e. Ha igen bele tehetjük a zeller-petrezselyemzöldet, karfiolt, kelkáposztát, paprikát, paradicsomot és még 20 percig együtt főzzük.

A főzés során természetesen többször ellenőrizni kell a csontos hús állapotát, hiszen előfordulhat, hogy tyúkunk szemüveggel szemezgetett és nem elég a 4-4.5 óra főzés. Ha viszont szép nagy jércét sikerült vennünk, abban az esetben bizonyára egy vagy másfél órával is rövidülhet a főzési idő.

Míg a leves fő, külön edényben főzzük ki a csigatésztát. A vizet sózzuk, tegyünk bele egy mokkáskanál kacsazsírt is. Fontos, hogy bő vízben főzzük a zacskón előírt ideig. Én minden esetben, ha elzártam alatta gázt, konyharuhával, majd a tetővel leborítom és kétszer megkavarom, kb. 10 percenként. Csak ezután öblítem le. Ezek után a tálaló tálba teszem és összekeverem kevés zsiradékkal.

Az elkészült levest, fedő alatt hagyom 10 percig állni, ekkor már nem ég alatta a tűz.

Előkészítem a tálakat. Egyet a levesnek, ezt mindig leszűröm, külön a zöldségeknek, külön a csontos húsoknak, külön a göngyölteknek. A göngyölteket, ha kiszedtem, hagyom állni, kb. 10 percet, majd utána a hústűket kihúzgálom óvatosan, szét ne essen a hús és félbe vágom őket. A tányért díszíthetem főtt zöldségekkel.

JÓ ÉTVÁGYAT!

A megmaradt levest és a hozzávalókat külön tárolva teszem hűtőbe, mert így 2-3 napig is eltartható a hűtőszekrényben. A csontos húsokat, combokat, meglehet sütni párizsiasan, ha úgy kedveltebb, víz helyett, sörrel is készíthetjük a bundatésztát. Nálunk a gyümölcsmártás a nyerő, meggy-szamócával.

Kapros  pulykaraguleves Csizmadia Jolitól

Hozzávalók: 35 dkg pulyka felső comb, 3 evőkanál olaj,1 kis fej vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 1,2 dl víz,1 kis doboz zöldborsó konzerv, 2 dl tejszín, 1 csokor kapor

Fűszerek: só, őrölt bors, őrölt kurkuma, ételízesítő, ½ csirke leveskocka   Elkészítés:

A húst vágd apró kockára. Lábosban  az olajat forrósítsd fel és a finomra vágott hagymát futtasd meg benne, majd tedd rá a húst: pirítsd le, add hozzá a kis kockára vágott sárgarépát, 3-4 percig együtt pirítsd, fűszerezd tetszés szerint. Öntsd fel a vízzel, és kíméletesen főzd 30 percig, majd tedd bele a zöldborsót a levével együtt.

A tejszínből 1 evőkanál  lisztből kevés vízzel készíts habarást és sűrítsd be a levest. Szórd meg az összevágott kaporral és még 5-6 percig forrald, majd tálald.   Csirkehússal is finom.   Jó étvágyat kívánok.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!