2017.01.11. 14:00:41 14775 386

Légző gyakorlatok – különféle egészségügyi problémára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk elengedhetetlen feltétele az oxigén jelenléte és a légzés. Nagyon sok ember helytelenül, rendszertelenül lélegzik, ilyenkor a vér nagyon kevés oxigént kap. Emiatt szorongani kezd, mert a teste úgy érzi, hogy nem fogja túlélni az oxigénhiányos állapotot. Különböző légzőgyakorlatokkal nemcsak a szorongást, de akár a magas vérnyomás, az alvászavar vagy az asztma tüneteit is mérsékelhetjük.

Légzőgyakorlat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Légzőgyakorlat

A helyes, teljes tüdőt megdolgoztató légzés megfelelő mennyiségű oxigént ad a vérnek, megfelelő gondolkodást eredményez, s így nem alakul ki a tudattalan a félelemérzetünk sem. Mindezek mellett felfrissül az egész test is. Szervezetünk egyik legfontosabb méregtelenítő szerve a tüdő. A tudatos légzés elsajátítása által javul az ellenálló képesség. A helyes légzés legfontosabb szabálya, hogy az orron lélegezzünk be is és ki is, mert az orr felmelegíti a levegőt, mielőtt a tüdőbe kerülne. Az orron keresztül áthaladó levegő megszabadul a különböző baktériumoktól és a szennyeződésektől. Az egyenletes légzés további hozadéka, hogy javítja az emésztést, és pozitív hatással van sok belső szerv, mint például a máj, a hasnyálmirigy és a lép működésére is. Összehangolja testünk teljes anyagcseréjét, és a fokozott oxigén ellátás révén hozzájárul a vérkeringés javulásához, erősíti a szív izmait. A helyes légzés automatikusan mérsékli a vérnyomást és a stressz hormonok szintjét a szervezetben.

A helyesen végzett légzés, hatással van a tudati folyamatokra is: megnyugtatja az idegrendszert, javítja az alvás minőségét.

Alapszabályok a gyakorláshoz

  • Fokozatosan szoktasd magad a helyes légzéshez.
  • Gyakorolj éhgyomorra, étkezés után várj 3-4 órát.
  • Lehetőleg a beleket és a hólyagodat is ürítsd ki a gyakorlás előtt.
  • Nyugodt, tiszta és jól szellőztetett helyen gyakorolj, legjobb a természetben.
  • Ne viselj túl szűk ruházatot.
  • A gerinced mindig legyen egyenes.
  • Az átlag légzés percenként 16, próbáld lelassítani a légzésedet percenként 8-10 körre - egy belégzés-kilégzés egy kört jelent -, anélkül hogy a mellkasod mozgatnád. A cél az, hogy lassan, és egyenletesen lélegezz.

A továbbiakban megismerhetsz néhány hasznos gyakorlatot:

Pranayama – A feszültség oldására

Ez egy klasszikus jógalégzés, amely segít egyensúlyt teremteni a benned rejlő negatív és pozitív energiák között. Ezzel a légzéssel megtanulhatod, hogyan uralkodj a tested és a negatív hangulataid felett, csökkentheted a fájdalmat, a haragot és a feszültséget. Javasolt hetente minimum három alkalommal végezni!

Hogyan végezd?

Először is ülj le kényelmesen, de úgy, hogy a tartásod legyen egyenes. A jobb kezedet helyezd az arcod elé, tenyérrel befelé. A mutató és a középső ujjadat zárd a tenyeredbe. A hüvelykujjaddal vagy a gyűrűsujjaddal kell majd időnként elzárni az orrlyukaidat. A kisujjadnak most nem lesz dolga.

Ha felkészültél, fújd ki a levegőt mindkét orrlyukadon, utána fogd be a jobb orrlyukat a hüvelykujjaddal. Ezután a bal orrlyukadon vegyél mély levegőt, és eközben számolj el lassan négyig. Majd zárd el a bal orrlyukat is - miközben elengeded a jobbat - és fújd ki azon a levegőt 4 számolás alatt. Mindig belégzés után váltjuk az orrnyílást, tehát a kilégzés után mindig ugyanazon orrnyíláson történik a belégzés. Ez egy teljes kör. Az első pár alkalommal elegendő három kört végigcsinálnod, majd fokozatosan növelheted a gyakorlatok számát.

Bhramari (zümmögő légzés) - Magas vérnyomásra, alvászavarra

Hogyan végezd?

Vegyél jó mély lélegzeteket, miközben a hüvelykujjaiddal befogod a füleidet. A mutatóujjaiddal nyomd enyhén két oldalról a homlokodat, és enyhén gyakorolj nyomást a szemeidre a középső ujjaiddal. A szádat tartsd zárva, és olyan hosszú kilégzés közben, amilyen hosszan csak bírsz, hümmögj is.

A gyakorlat közben csak pozitív gondolatokat engedj meg magadnak. Kísérletezhetsz különböző hangmagasságokkal és ritmikával, amíg rá nem találsz arra, amit a legkellemesebbnek érzel.

Buteyko módszer – Az asztmás betegeknek

Az asztma valódi okára, a hiperventilációra hat. Minimalizálhatja az asztma rohamokat, illetve egyes esetekben teljesen megszüntetheti őket.

Hogyan végezd?

A légzésgyakorlat megtanít mérsékelni az asztmás túllélegzést, csökkentve ez által a széndioxid veszteséget. Csak orron keresztül szabad venni a levegőt, aminek kifújása után, meg kell várni, mikor jelentkezik újra igény a következő levegővételre. A módszer szerves része a szünetek tartása, így a kilégzések közben egyszer csak meg kell szüntetni a levegő kifújását, és kis szünet után nagyon lassan tovább folytatni azokat. A gyakorlat alkalmazása előtt mindenképp konzultálni kell szakorvossal!

Ha rendszeresen végezzük a légző gyakorlatokat, a helyes légzés testünk tudattalan szokásává válik.

Forrás: A cikk meggyogyulok.blogspot.hu és a gyorismegyesulet.uw.hu információi alapján íródott.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...