2016.01.01. 11:20:03 10315 326

Legyen malacod a pénzügyekben! - Tervezz előre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Új év, új élet. Sokan fogadnak meg különböző dolgokat az új esztendőben, sokan be is tartják azokat. Az egyetlen dolog, amit külön fogadalom nélkül is szeretnénk az az, hogy megpróbáljuk jobban beosztani pénzünket, hogy az új évben még több jusson. 5 tipp, mire figyeljünk oda, hogy tényleg gazdag legyen a jövő!

Malacpersely, pénzügyi tervezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Malacpersely, pénzügyi tervezés

1. Tűzz ki célokat!

Az álom és a cél között az a különbség, hogy a másodikhoz ismerjük az oda vezető utat. 2016-ot úgy kezdjük, hogy vegyük sorra, mik a következő évekre a nagyobb terveink, például két-három éven belül új autót akarunk venni, vagy komolyabb lakásfelújítást tervezünk. Ezek érdekében könnyebben fogunk néhány forintot megtakarítani úgy, hogy kicsit jobban odafigyelünk a pillanatnyi kiadásokra. Könnyebben mondasz le egy új cipőről, nadrágról (amire talán nincs is feltétlenül szükséged), ha tudod, hogy cserébe a jövőben egy még jobb dologra költheted a megspórolt pénzt.

Nagyon fontos, hogy a célokhoz mindenképpen tűzz ki reális határidőket is, amiket rendszeresen ellenőrizz (és csak indokolt esetben tologasd azokat)!

2. Készíts büdzsét!

Bármilyen táblázatkezelővel (pl. Excel, vagy Google Spreadsheet) készíts egy részletes pénzügyi tervet!

Felülre írd be a hónapokat, alá írd be, hogy havonta mennyi a bevételed. Ez alá pedig a kiadásokat sorold fel úgy, hogy tudj számolni azokkal. Így pontosan kiszámolhatod, hogy adott hónapban mennyi az, amivel gazdálkodhatsz, és előre láthatod, hogy reálisan mennyit tudsz megspórolni adott idő alatt.

A cégeknél ezt hívják cash-flownak (persze kicsit összetettebb). Ha elkészítetted ilyen szinten a tervedet, máris tényleg büszke lehetsz magadra, hiszen az emberek nagy része nem csinál ilyet.

3. Vágd le a felesleget!

A kisebb kiadásokon próbálj faragni! Ha van vezetékes telefonod, de nem használod, mondd le az előfizetést. A mobilszámlán is sokat faraghatsz, ha a hívási szokásaidhoz illeszkedő díjcsomagra váltasz. Nézd meg, hogy mennyibe kerül a bankodnál a havi számlavezetési díj, és nézd meg, hogy melyik számlatípus lenne a neked legjobb. Bátran válts, ezek mindegyike havonta néhány száz forintos összeg, viszont összeadva simán 10 000 Ft fölött spórolhatsz ezekkel az apróságokkal. Ami a te pénzed, már több marad nálad.

4. Gyűjts vészhelyzetre!

A terved kész, a kiadásokat optimalizáltad, de sajnos most jön a munka érdemi része. Kezdj el gyűjteni, és a megtakarításodnak legyen olyan része, amihez nehezebben férsz hozzá. Pl. rövid időre kösd le (1-3 hónapra). A megtakarításod ezen részét kizárólag vészhelyzetekre, tényleg előre nem látható, és nagyon-nagyon fontos kiadásokra tartogasd (pl. tönkrement mosógép, elromlott autó, stb.). Ezt az összeget mindig tartsd meg, és ne szerepeljen a terveidben sem! Gyakorlatilag dugd el magad elől! :)

5. Gyűjts hosszú távra!

Nem könnyű ezt leírni, de a jelen gazdasági helyzetben a fiatalok nagy része nem hiszi, hogy idős korában nyugdíjból fog megélni. A politikát most tegyük félre, sajnos a következőkben leírtak jelenleg erős ellenérzéseket kelthetnek. Viszont mi segítsünk magunkon, ha másban nem bízunk! :)

A megtakarításunk egy részét tegyük félre, valamilyen hosszú távú, nem feloldható alapba. Ez lehet magánnyugdíj-pénztár, lakás-előtakarékosság, bármi, ha úgy adódik, akár egy befektetési céllal vett piciny lakás törlesztőrészlete, amit, ha kiadsz, a bérleti díjból akár öregkorodban meg is élhetsz majd. Sajnos ezek leírva nagyon-nagyon nehéznek tűnhetnek, de ilyenkor gondolj arra, hogy ez nem 1-2 évre szóló döntés, és nem 3-5 éven belül kell elérned! Igazán hosszú távra tervezhetsz, amivel nem csak a jövődet biztosíthatod, de a jelenben is nyugodtabban élhetsz!

Eredményes új évet kívánunk, és szorítunk, hogy minden terved sikerüljön!

Forrás: dailyfinance.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...