2015.02.08. 09:00:00 10176 190

Legyen a „szívügyed”! – Tudnivalók a szívbetegek étrendjéről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon a különböző szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek. Ahogy szinte minden betegség esetén, a megelőzés itt is egyszerűbb lenne, mint együtt élni a „kórral”. Már sokat tehetnénk, ha felhagynánk a dohányzással, napi rendszerességgel mozognánk, és a zsíros, szaftos cupákok helyett gyakrabban ennénk valami egészségeset.

Szívbeteg diétája - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szívbeteg diétája

Ha a baj bekövetkezett

Ha a bevezetőben írtak helyett maradunk rossz szokásainknál, a baj – hacsak nem rendelkezünk Supermanéhez hasonló génekkel – előbb vagy utóbb bekövetkezik. Ehhez (az elhízás, magas vérnyomás, mozgásszegény életmód és túlzott alkoholfogyasztás mellett) 30-60%-ban a helytelen táplálkozás vezet.

Nemcsak megelőzés, kezelés is

Sajnos, e betegségek nem orvosolhatók néhány pirulával. Ha kialakulásáig nem tettük, a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálása után le kell tennünk a cigarettát, mérsékelni az alkoholfogyasztást, beiktatni naponta 30 perc mozgást, csökkenteni a stresszt. És ami a legfontosabb: változtatnunk kell étrendünkön.

Akkor hogyan tovább? - Néhány aranyszabály

  • Válogassuk meg, mely zsírokat részesítjük előnyben. Válasszuk margarint vagy egyéb növényi olajat (pl.: repceolaj. De a legjobb választás az olívaolaj. Ezek többszörösen telített zsírsavakban gazdagok, melyek jótékony hatással vannak koleszterinszintünkre.
  • Tejtermékek közül is válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat.
  • Húsok esetén inkább a sovány húsok mellett tegyük le a voksunkat. Csirke, pulyka, vad és néha egy kis hal a legjobb kombináció. Zsírtartalmuk mellett sótartalmukra is figyelni kell.
  • Szintén nem elhanyagolható a fehérjetartalma miatt a lencse, a bab vagy a csicseriborsó.
  • A burgonyát felejtsük el, inkább válasszuk ballasztanyagokban és vitaminban gazdagabb köreteket, mint a hajdina, a zab, a köles vagy a tönkölybúza.
  • A sóval bánjunk csínján. Utólag már ne sózzuk ételeinket, kerüljük a magasabb sótartalmúakat.
  • Fehér kenyér helyett inkább váltsunk barna kenyérre, vagy valamilyen magosra.
  • Csínján a cukorral is! Viszont az édesítőszerek között érdemes keresgélni.
  • Fogyasszunk naponta többször friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Rosttartalmuk csökkenti a koleszterinszintet, a bennük lévő vitaminok pedig segítenek az érfalak épen maradásában.
  • Elengedhetetlen a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása.

A lényeg a részletekben (is) rejlik

  • Már a bevásárlásnál is sok minden eldőlhet. Szánjunk rá elég időt és válasszunk olyan üzletet, ahova szeretünk menni és minden termék a rendelkezésünkre áll.
  • Éljünk a „Lassan, de jókedvűen” elvvel: válasszunk egy finom receptet, melyet örömmel készítünk és melynek költségei nem túlságosan megterhelők pénztárcánk számára sem.
  • Főzéshez, sütéshez használjunk „zsírszegény” módszert, mint a párolás, grillezés, gőz fölött főzés. Fontos szerephez juthatnak a szinte zsiradék nélkül működő teflonedények, fedett cserépedények, sütőzacskók. A rántást is elfelejthetjük, helyette jöhet a sovány tejtermékből, kevés fehér, de inkább teljes kiőrlésű lisztből készült habarás.

A PROAKTIVdirekt magazin egészség rovatában számos további jó tanáccsal látunk el téged az egészséges étkezéssel kapcsolatban>>

Forrás: vitanet.de, házipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...