2015.11.14. 14:45:17 10465 248

Légy újra önmagad! – Tippek hosszú ágynyugalom után
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megérkezett a hideg ősz, lassan a tél is kopogtat. A hópelyhekkel, mínuszokkal együtt beköszöntenek az elhúzódó megfázásos, köhögéses megbetegedések is. Előfordulhat, hogy néhány forró teával, mézes-pálinkás-fokhagymás házi csodaszerrel már nem orvosolható a probléma.

Ágynyugalom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ágynyugalom

Ha szeretnénk, ha nem, ágynak esünk. Jönnek a nyüglődős órák, amikor hol a láztól, hol a bedugult orrtól, hol az erős köhögéstől nem tudunk rendesen pihenni. Ha szerencsénk van, néhány nap alatt „letudjuk” a dolgot. Ha nincs, akkor kicsit hosszabb lesz a kúra.

Akár megfázás, influenza miatt, akár egyéb betegség okán kényszerülünk sokáig elhúzódó, ágyban töltendő „szabadságvesztésre”, egy idő után izmaink, izületeink is megérzik ezt. De mi adunk néhány tippet, hogy újra erőre kapj!

1. Hallgass a testedre!

Igen az is fontos, hogy hamar visszanyerjük fittségünket, de az egészség azért előbbre valóbb! Csak szépen, fokozatosan térj vissza a mozgás világába, és ha teheted, a dolgos hétköznapokba is. Ne feledd, ha visszaesel, annak akár még súlyosabb következményei is lehetnek. Figyelj a testedre, hogy ő mennyit és mit bír. Kezdetben valami nyugisabb, kevésbé pörgős mozgásforma is megteszi.

2. „Tornázz” az ágynyugalom alatt is

Apróbb mozgásokat, hajlításokat végezhetsz akár az ágyban pihenve is. Ne feledkezz meg a rendszeres és kiadós nyújtózkodásról. Az apró gyakorlatok jót tesznek vérkeringésednek, és az izomzatodnak is. Ám ha nehezebb gyakorlatokra vágynál, előtte mindenképp konzultálj az orvosoddal.

3. Beszélj egy szakemberrel!

Ha valamilyen sérülés, netán operáció miatt került sor a hosszabb kényszerpihenőre, mielőtt újra visszatérsz a „ringbe”, beszélj gyógytornásszal. Ő majd elmondja, milyen mozgást, mozdulatokat végezhetsz, mikre figyelj feltétlenül.

4. A tuti recept: mozgás+étkezés

Nem csak a jól megválasztott mozgásformák segíthetnek a gyors felépülésedben! Az étkezés is nagyban hozzájárulhat ehhez. A legyengült szervezetedet újra kell tölteni energiával, vitaminokkal. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, sovány húsokat. Ám előtte szintén konzultálj orvossal, pláne, ha valamilyen emésztéssel kapcsolatos megbetegedés miatt nyomtad az ágyat hetekig. És itt sem maradhat el: a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nagyon fontos a gyors regenerálódás, és a visszaesés elkerülése érdekében is.

5. Ne csak a muszklikra, az egyensúlyra is figyelj!

Ha már minden rendben, és végre belevetheted magad a jobbnál jobb mozgásformákba, arra azért figyelj, hogy az izmok karbantartása mellett egyensúlyodat, állóképességedet javító gyakorlatokat is iktass be az edzéstervedbe.

6. Légy türelmes önmagadhoz!

Egy viszonylag hosszú ideig tartó betegség után ne legyenek irreális elvárásaid önmagadhoz! Ne várd, hogy hipp és hopp, napok, hetek alatt felépülsz majd. Légy türelmes magadhoz, hagyj időt a testednek, lelkednek is, hogy visszataláljon a régi önmagához.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában