2016.09.26. 15:55:05 11714 335

Légy újra önmagad! Szabadulj meg a fáradtságtól!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tele vagy tervekkel, ám a fáradtság már hetek óta meghiúsítja azokat? Nos, ez egy sokkal gyakoribb panasz, mint gondolnánk, főként a tinédzserek, a középkorúak és az idősebbek körében, de igazából nem válogat. Még jó, hogy temérdek lehetőségünk van arra, hogy megszabaduljunk tőle!

Fáradtság - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradtság

Íme, 7 egyszerűen kivitelezhető módszer, amelyek segítenek megszabadulni a nem kívánatos fáradtságtól.

1. Pihenj! :)

Egy nagyon meglepő ötlettel kezdenénk a sort! Tátátátá: Szánj időt a pihenésre! Lehet, hogy csak egy-két nap türelmi időre van szükséged, hogy ismét a toppon legyél. A következő hétvégét tehát szánd a pihenésre: ez lehet bármi, ami rád üdítőleg, nyugtatólag, pihentetőleg hat. Tehát alvás, olvasgatás, sorozatnézés, tévézés, séta, mozgás…, bármi. Valószínűleg első sorban egy nagy alvásra lesz szükséged, így amikor elkap az álmosság ne fogd vissza magad, aludj egyet az ebéd után, és este is feküdj le időben!

2. Menj el sportolni!

Lehet, hogy azt gondolod, ez az utolsó dolog, amire szükséged van, de több kutatás is igazolta, hogy a mozgás segít abban, hogy energikusabb légy. A sportolással a szerveidnek is jót teszel, sokkal hatékonyabban működik majd a tüdőd, a szíved és az izmaid, serkentheted vele a vérkeringésed, ami pezsdítően fog rád hatni. Ráadásul azok, akik rendszeresen sportolnak nagyobb önbizalommal rendelkeznek és jobban érzik magukat a bőrükben, így mindenképpen extra előnyre tehetsz szert egy jó futással, úszással vagy egyéb, számodra kedves edzéssel.

3. Próbáld ki a jógát!

Igaz, az imént azt tanácsoltuk, hogy bármilyen sporttal sokat tehetsz az energiaszinted növeléséhez, de a jóga tűnik a legideálisabbnak több kutatás szerint. Ráadásul jógázni akárhány évesen elkezdhetsz, jót tesz a tartásodnak, a különböző ízületi fájdalmakkal is elbánhatsz, és nagyon jó közérzetet biztosít. Ha pedig a kutatásoknak nem hiszel, higgy nekem: egy hatha jóga óra után az egész lépcsőházat kibírnám takarítani! Képzeld el, milyen hatása lehet hosszú távon!

4. Igyál elég vizet!

Ha nem fogyasztasz elég folyadékot, akkor tested átmegy energiatakarékos üzemmódba, és mind mentálisan, mind fizikálisan alul teljesítesz. A koncentrációs képességed a béka segge alatt lesz, és a figyelmed ingatag ilyenkor. Hallgass ránk, és igyál meg mindennap legalább 2 liter folyadékot, ha lehet víz formájában!

5. Levegő!

Szánj időt arra, hogy a szabadban is eltölthess némi időt nap mint nap. Ha úgy érzed, tényleg leragad a szemed, de nincs lehetőséged egy 20 perces szunyára, indulás az udvarra! Szakíts félbe mindent, amit csinálsz, és menj ki a szabad levegőre, tölts el ott tíz percet és közben lélegezz mélyeket! Frissítőbb, mint egy adag kávé. Ha teheted, vedd fel kedvenc (egyszerűbb) jóga pózodat is közben.

6. Figyelj a belső órádra!

Nem vagyunk egyformák! Van, akik beérik 6-7 óra alvással, van, akiknek a 8 is kevésnek tűnik. Néhányan reggel aktívabbak, mások pedig este felé. Figyeld meg, hogy a te tested hogyan ébred, mikor mit csinálnál, és próbáld meg eszerint átszervezni a napjaidat. Lehet, hogy sokkal hatékonyabb leszel, mint valaha, de már az is hatalmas előny, ha nem támasztasz magaddal szemben irreális elvárásokat! Hidd el, sokkal jobb lesz, ha legalább nem ostorozod magad!

7. Egyél gyakran kevesebbet!

Ez a tipp tutira beválik, ha sokszor érzed úgy étkezés után, hogy álmos vagy. Ez annak köszönhető, hogy vagy túl nehéz ételt ettél, vagy túl sokat egyszerre, és az emésztésre használod az energiáid nagy részét. Míg ha figyelsz rá, hogy napi ötször egyél, és ne fogyassz túl zsíros, nehezen emészthető ételeket, akkor kevesebbszer fog elkapni a kajakóma. Jót tesz a hal, a saláta, az olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák; egy adag rántott hús és krumpli püré viszont egészen biztos, hogy elálmosít. Az is lehet, hogy le kéne dobnod pár kilót, vagy, ha túl sovány vagy, akkor fel kéne szedned néhányat. Akárhogy is, a kiegyensúlyozott étkezés mindkettőhöz hozzásegíthet, és sokkal több energiád is lesz! ;)

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...