2014.12.01. 13:30:29 5136 22

Légy hatékonyabb és keress többet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindig fontos, de az év ezen szakaszában talán még lényegesebb, hogy hatékonyak legyünk. Minél gyorsabban megoldjuk a feladatainkat, annál több mindenre jut időnk, és természetesen annál többet pihenhetünk a családunk és a barátaink társaságában. Összegyűjtöttünk pár ötletet, amit te is hasznosíthatsz a hétköznapokban.

Hatékonyságnövelés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hatékonyságnövelés

A Founder és Founders startup cég egyik társalapítója, Anna Vital az ötleteit egy infografikába sűrítette. Ebből gyűjtöttük ki a legjobbnak és leghasznosabbnak tűnő ötletmorzsákat, amelyek segíthetnek a hatékonyságnövelésben és ily módon, akár a pénzszerzésben is.

Először is, gondold át idő szempontjából az életed: mi az, amivel Te személy szerint a napjaidat töltöd. Nagy valószínűséggel a következők: evés-ivás, öltözködés, tisztálkodás, sport, alvás, munka, utazás, némi szórakozás. Van, amiből nem érdemes engedni: ilyen az alvásra és a mozgásra szánt idő, ám a többi területen valószínűleg növelheted a hatékonyságodat a következő tippekkel.

Hogyan legyél hatékonyabb? | Forrás: entrepreneur.comHogyan legyél hatékonyabb? | Forrás: entrepreneur.com

1. Ételek

Ahogy a kisbabáknak, a felnőtteknek is nagyon fontos lenne, hogy nagyjából ugyanabban az időpontban étkezzenek. Az étellel energiát veszel magadhoz, ha nem eszel, mert sietned kell, azzal csak hátráltatod magad. Kevesebb energiád lesz, és kevésbé leszel hatékony. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az agyad folyton visszakanyarodik oda, hogy „Éhes vagyok! Éhes vagyok!”, ahelyett hogy a munkára koncentrálna.

Ha úgy rendeled az ételeket, akkor megspórolod a bevásárlás, az ételkészítés és a mosogatás idejét is. Ezt nyilván egyedülállóknak érdemes kihasználni. Ha van törzshelyed, akkor alkudj ki magadnak egy kis törzsvásárlói kedvezményt. Ezzel a módszerrel tehát pénzt is spórolhatsz.

2. Öltözködés

Hölgyeim! Hányszor álltatok percekig a szekrény előtt reggel az ideális ruha után kutatva? Biztos, hogy nincs egy rongyod sem, vagy éppen az a probléma, hogy túl sok van? Szerezz be időtálló darabokat (öltözködési tippek itt) és jó minőségű ruhaneműket, amelyeket nem kell állandóan pótolni. A vásárlással és a szekrény előtt ácsorgással is rengeteg idő elmehet naponta. A pénzről, amit a felesleges ruhaneműkre költesz, pedig ne is beszéljünk.

Tehát a teendő:

a) Határozd meg azt a stílust, amit a hétköznapokon képviselni akarsz, és öltözz ennek megfelelően!

b) Vásárolj egy olyan szerelést, ami bármilyen alkalomra jó lehet.

c) Küldd a Mátrai szeretetszolgálatnak, amit már nem hordasz, vagy add oda egy rászoruló ismerősödnek! (Kevesebb ruha a szekrényben, kevesebb választási lehetőség, gyorsabb öltözködés.) :)

3. Sport

A sportról már beszéltünk: ne hagyd ki a húzósabb időszakokban sem! Egyrészt, mert segít levezetni a feszültséget, másrészt mert feltölt energiával, felfrissíti a vérkeringésedet és segít oxigént juttatni a sejtekhez. Fáradt vagy, és azért nem bírsz sportolni? Nem lehet, hogy inkább azért vagy fáradt, mert nem sportolsz? A rendszeresen végzett sporttevékenység segít a hatékonyság és a koncentrációs képesség növelésében!

4. Alvás

A sporton kívül az alvás segíthet a feltöltődésben, ezért ne gondold azt, hogy te beéred mindössze 4-5 órával. Ez nem így van. Ha rendszeresen keveset alszol, az megbosszulja magát, és hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezenkívül, fáradtan nap közben sem mennek majd olyan gördülékenyen a dolgok, mint szeretnéd. Egy 20 perces kis szunyókálással feltöltheted magad nap közben is, ám ez nem pótolja az éjszakai durmolást!

5. Munka

A legtöbben fix óraszámban dolgozunk, tegyük fel, hogy napi 8 órában + egy óra ebédszünet. Ez 9 óra, amit a munkában el kell tölteni. Ha már a munkaidődön nem tudsz csökkenteni, tegyél róla, hogy a túlórázást elkerüld!

Tippek Anna Vital-tól a munkaidő leghatékonyabb kihasználására:

  1. Koncentrálj a fontos dolgokra, a sürgősek helyett. Priorizálj a céges policy szerint. Ha nincs ilyen, kérd, hogy alakítsatok ki egy sorrendet, amit követhetsz. Például: a közvetlen eladással kapcsolatos feladatok az elsők, a többi csak utána jön.
  2. A legkönnyebbet csináld meg legelőször, így rögtön sikerélménnyel és egy pipával kezdheted a napot.
  3. Legyen egy napirended, amit követsz.
  4. Ne járj meetingekre, hacsaknem kötelező.
  5. Nem kell percenként ránézni az e-mailedre, sem a Facebookra. Töröld a napirendedből az időpocsékolást, így elkerülheted a túlórázást.
  6. Nem kell mindenre reagálni! Tanuld meg ignorálni a kevésbé lényeges dolgokat!
  7. Nagyon fontos: kezeld az időt úgy, mint a pénzed!
  8. Talán még fontosabb: jobb, az idejében elkészült munka, mint tökéletes.

6. Utazás

Biztos vagy benne, hogy nincsen gyorsabb módja a közlekedésnek, mint amit jelenleg használsz? A kerékpár általában egy jó alternatívája mind a tömegközlekedésnek, mind az autónak, ha városon belül kell mozognod. Ezzel a módszerrel a sport kérdéskörét is letudod, és megspórolod a bérlet vagy a benzin árát. Igaz, hűvösebb időben némi elszántságot követel, de egy jó esőruhával bármi megoldható.

Forrás: entrepreneur.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...