2015.06.09. 09:53:14 14846 354

Laktató és egészséges: Mi fán terem a chia mag?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

4 evőkanál chia mag naponta, és máris sokat tettél az egészségedért. Nem véletlen, hogy mostanában egyre többet hallunk erről a furcsa kis magról, hiszen rendkívül egészséges, magas az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, gluténmentes és hihetetlen egyszerű a felhasználása. Még főzni sem kell.

Chia mag puding - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chia mag puding

Érdekességek a chia mag eredetéről

A növény Dél-Amerikában az aztékok idejében kezdte pályafutását. A chia mag praktikusságáról az is árulkodik, hogy régen az utazók és a harcosok eledele volt. Magukkal tudták vinni a hosszú útra, mivel nem romlott meg könnyen, nem kellett főzni, de elég tápanyag volt benne ahhoz, hogy ellássa őket energiával. Volt idő, amikor még valutaként is használták, de a vallásban is nagy szerepe volt.

A XVI. században aztán a spanyol hódítók nem kívánatos növénynek nyilvánították, és körülbelül 500 évre el is tűnt a chia, majd Argentínában kezdték el újra termeszteni amerikai és dél-amerikai kutatók segítségével.

A növény a mentafélék családjához tartozik, a magokhoz a virágzást követően juthatunk hozzá. A chia növény virága tüskés és lila, miután elszáradt, egy légycsapószerű eszközzel verik ki a magokat.

A chia mag tápanyagtartalma

100 g chia körülbelül 20 g Omega-3 zsírsavat, 6,4 Omega-6 zsírsavat, 20,4 g fehérjét és 36 g rostot tartalmaz. Már ez is elég lenne, hogy az egészséges reggelik megmentőjének kiáltsuk ki. Ezenkívül még tartalmaz kalciumot, B12 vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és bórt. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szervezet egészséges működéséhez.

Nem elhanyagolható tény, hogy magas tápanyag tartalma mellett kalóriatartalma igen csak csekély, 4 evőkanálban mindössze 200 kcal. Sportolóknak és fogyókúrázóknak ideális választás.

Hogyan használd fel?

A chia mag nem igényel főzést, csak egy rövid áztatást. A legegyszerűbb felhasználási módja, ha gyümölcs- vagy zöldséglé tetejére szórjuk, várunk egy kicsit, hogy megpuhuljanak a magok, és megisszuk.

A napi javasolt fogyasztási mennyisége körülbelül 4 evőkanál. Dúsíthatjuk vele a reggeli müzlinket, de a smoothie-kat, turmixokat is. Magas rosttartalmának köszönhetően segít az ételt vagy italt laktatóbbá tenni. Ahogy felszívja a vizet (vagy tejet) sűrű géllé alakul, ezért tojás helyettesítőként vagy desszertek, pohárkrémek, pudingok elkészítéséhez is ideális.

Az íze viszonylag semleges, enyhén dióra emlékeztető, ennek köszönhetően valóban bármilyen ételhez hozzákeverhetjük. A mag egyébként jól emészthető, ellentétben a többi hasonló maggal, mint például a lenmaggal, amit először ajánlatos egy kicsit megőrölni.

A chia magból lisztet is készíthetünk, de olajat is préselnek ki belőle. Mivel gluténmentes és csekély a kalóriatartalma, így szinte bármilyen diétába és fogyókúrába beilleszthető eledel.

Végezetül egy egyszerű recept.

Chia-puding kakaóval

  • 10 dkg Chia mag
  • 8 dl tej
  • 3-4 ek kakaópor
  • méz

Egy pici langyos tejjel csomómentesre keverjük a kakaóport, majd a többi felmelegített tejhez keverjük. Hozzáadjuk a mézet, majd a magokat. Megkeverjük és állni hagyjuk, míg a magok meg nem duzzadnak. Gyümölccsel díszítjük.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: mindmegette.hu, originalchia.hu, | Összeállította: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.