2014.04.21. 14:00:00 7764 29

Kutya, macska, barátság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Húsvét körül egyre gyakrabban találkozunk különböző „reklámokkal”, posztokkal, amelyben az ünnepre ajándékozott nyuszik (sanyarú) utóéletet taglalják. Ezzel igyekeznek felhívni a figyelmünket arra, hogy egy nyúl, kutya, macska nem néhány napos történet, hanem jó pár évre szóló felelősség, gyermeknek és szülőnek egyaránt. Természetesen, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

A legjobb barátok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A legjobb barátok

Örömet okoznak

A kutyusok, cicák jelenlétükkel, játékukkal vidámságot, állandó társaságot hoznak a kicsik életébe. Támogatják a gyermekek szociális, érzelmi, fizikai fejlődését.

Fejlesztenek, rendszerre szoktatnak

Egy háziállat az örömön túl felelősséget is hoz a gyerek és a szülő életébe is. A kislányok, kisfiúk segítségükkel hamar megtanulhatják, milyen az, ha valakiről (részben) nekik kell gondoskodni. Az etetés, sétáltatás, egy kis (vagy nagy) játék a házi kedvenccel rendszert is hozhat a gyerkőc, de még akár egy felnőtt életébe is. A kutyák és társaik mindennapjairól való közös gondoskodás akár a családi kapcsolatokat is erősítheti.

„Tanítanak”

Ki gondolná, hogy akár a tanulásban is a nebulók segítségére lehetnek? Tanulmányok szerint sok gyerek a háziállatának olvas fel otthon, az ő társaságukban sokkal nyugodtabbak, felszabadultabbak, mint emberek előtt.

Háziállat=Tuti egészségmegőrző program

Ugyancsak tanulmányokra hivatkozva kijelenthető, hogy a kis kedvencek az aprónépek asztmával, vagy allergiával szembeni ellenálló képességét is növelhetik. Egy közös hentergés a kutyussal az udvar közepén, egy „arcrapuszi” Bundástól, hadd erősödjön az az immunrendszer .

A tudósok azt is megállapították, hogy az állattartó emberek ritkábban betegednek meg. Sőt, néhány eb mintegy „riasztóként” is szolgál: képesek megérezni például egy epilepsziás rohamot, így a gazdi időben fel tud arra készülni.

Azért nem mindig fenékig tejfel az élet velük sem…

Az udvari hancúrozásnak, ezzel együtt az állattartásnak persze megvannak a hátrányai is: nemcsak a gyerek, hanem a kutya után is lehet takarítani. Ha a kertben lakó kutyáról beszélünk, a gyönyörű virágokat, szép gyepes udvart egy időre el lehet felejteni („Már megint kiásta, már megint feltúrta!”). A megrágott cipőkről meg ne is beszéljünk! Lakásban tartott eb, macska után pedig folyamatos lehet az „almolás” (legalábbis az elején), ahogy a ketrecben tartott állatkák (nyúl, hörcsög és társaik) esetén is. Ők néha hangos kaparászással örvendeztetnek meg minket. Továbbá a napi rutint hétvégén is tartanunk kell és akkor is, ha szabadságon vagyunk, vagy iskolaszünet van… Szerintem ezt nem kell kommentálni. Viszont…

…lelki támaszt nyújtanak

Bizony, bizony segítségünkre lehetnek, ha szomorúak vagyunk, szorongunk, stresszelünk valami miatt. De sokat tehetnek elmagányosodásunk ellen is. Vagy saját maguk nyújtanak társaságot, de kutyasétáltatás, állatokhoz kapcsoló programok (például kiállítások) során is szert tehetünk új barátokra, ismerősökre. Még a gyerekek is azon a véleményen vannak, hogy egy aranyos kutya, macsek vagy bármilyen állat segítségével könnyebb barátokat találni.

Sőt, általuk újra fontosnak érezheti magát a gazdi (főleg az idős, magányos emberekre lehet ez igaz), hiszen újra van kiről gondoskodni, kis túlzással, van kiért élni.

Gondold át, de addig is egy kis ízelítő egy „különleges kapcsolatból”:

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...