2014.05.01. 18:00:00 2856 23

Különösen megéri Európai Parlamentben dolgozni - elvileg bárki bejuthat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Boldog kádertemető - a pesti politikusok gyakran így emlegetik az Európa Parlamentet - nem véletlenül. Sokan, akikkel pártjuk idehaza már nem tud, vagy nem akar mit kezdeni, de érdemei miatt mégsem illik eldobni, a brüsszeli törvénygyárban végzi. De szomorkodni nincs oka: amit itthon sokan büntetésnek élnek meg, annak máshol örülnek a politikusok.

Összesen 965 millió euró jut a 751 képviselőre. Lehet spórolni. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Összesen 965 millió euró jut a 751 képviselőre. Lehet spórolni.

Az Európai Parlament ugyanis 965 millió eurót költ a 751 képviselőre. Ha valaki ügyes, és sprórol, az öt éves megbízatás alatt 100 millió forintot simán össze tud spórolni - és még nyugdíjjogosultságot is szerez.

Kiemelkedő juttatási csomag

Nemzettől függetlenül minden képviselő ugyanazt a bért kapja Brüsszeltől: havonta nettó 6200 eurót, ami nagyjából 1,9 millió forint. Aki most kiesik a Parlamentből, annak sem kell hirtelen új munkát keresnie, hiszen 6-24 hónapig továbbra is kapja az ellátást.

A volt képviselők 63. életévük betöltése után nyugdíjra jogosultak. Ennek az összege minden mandátummal eltelt évvel a tiszteletdíj 3,5 százalékával növekszik, de nem haladhatja meg a képviselői bér 70 százalékát. Ha képviselőségük alatt rokkanttá válnak, és visszaadják mandátumukat, még rokkantnyugdíj is megilletheti őket.

A költségek térítése

A tiszteletdíj mellett egyéb juttatásokra is jogosultak a képviselők. Általános költségtérítést kapnak havi 4299 euró értékben (1,323 millió forint), amit abban a tagállamban használhatnak fel, ahol megválasztották őket. Ide tartozik például az irodáik fenntartási költsége, irodai gépek karbantartási költségei és hasonlók. De nagy a szigorúság, mert ha a képviselő az EP plenáris üléseinek felén indoklás nélkül nincs ott, akkor megfelezik a juttatást.

A képviselők utazási költségeit is az Európai Parlament fedezi, amit kiegészítenek egy, az utazás idejétől és hosszától függő átalányjuttatással. Szerencsére így nem kell fapadossal utazniuk Strasbourg és Brüsszel között, hiszen az EP mindaddig finanszírozza ezeket az utakat, amíg a képviselő business osztályon repül, első osztályon vonatozik vagy egy kilométert fél eurónál olcsóbban tesz meg személyautóval.

Persze van olyan eset, amikor egy parlamenti tag éppen nem munkahelyére vagy munkahelyei között utazik, hanem például meghívott előadó egy konferencián, ami nem abban a tagországban van, ahol megválasztották. Erre havi 4243 eurós (körülbelül 1,3 millió forintos) havi keretet kapnak, amit csak akkor fizetnek ki nekik, ha az utazási bizonylatot és egyéb alátámasztó dokumentumot is fel tudnak mutatni.

A munka mellett nyilván kell enniük, valahol megszállniuk, valamint egyéb költségeik is lehetnek, amire napi 304 eurót (94 ezer forinttal) biztosít az Európai Parlament. Nem kell félni itt sem attól, hogy egy képviselő csak úgy fogja magát Brüsszelben, és odamegy a kasszához, hogy „helló, kérem a 304 euróm“, alá is kell írnia a hivatalos jelenléti nyilvántartást.

Mint a világ egyik vezető hatalmának vezető intézménye, az EP sok és fontos feladatról dönt, ami azt jelenti, hogy egy képviselőnek olyan sok a munkája, hogy azt lehetetlenség egyedül elvégezni, kénytelen munkatársakat felvenni. Erre is gondoltak a Parlamentnél, hiszen havonta akár 21209 eurót (durván hat és fél millió forintot) kapnak erre a célra, amelynek egynegyedét „szolgáltató által nyújtott szolgáltatások“ is kitehetik.

Visszaélések korábban és most

A jelenlegi illetményi és juttatási rendszert a 2009-es választások után vezették be, nem véletlenül, mert több visszaélésről is lehetett olvasni. A brit Adófizetők Egyesülete (TPA) szerint az akkori rendszerben öt év alatt akár 1 000 000 eurót is félre tudott rakni egy képviselő, ha kicsit takarékoskodott. Az Európa Parlamenten belül 2004-ben egy titkos, de kiszivárgott jelentés több visszaélésről is beszámolt. Ilyen volt, hogy két képviselő felvette az alkalmazottak után járó 17540 eurót, annak ellenére, hogy nem is voltak alkalmazottaik. Volt olyan képviselő is, aki a beosztottja rendes fizetésének húszszorosát adta jutalomként.

Ezek miatt is változtatták meg korábbi rendszert: azon kívül, hogy növelték az összegeket, szigorítottak is. Pl. eddig az utak után átalánydíjat fizettek, ami a repülőjegyeknél azt jelentette, hogy egy első osztályú jegy átlagárat fizettek ki, nem a pontos összeget.

Ekkor szigorították az alkalmazottakra költhető keret felhasználását is. 2009 előtt ezt a keretet a képviselő kapta kézhez, így ő fizette ki az alkalmazottait. Emellett akár az egész keretet szakvéleményekre is költhette. Ma más nem lehet családtagot alkalmazni vagy családtag cégét megbízni tanulmány készítésével.

Visszaélés ugyanakkor azóta is elképzelhető. A brit szélsőjobboldali UKIP vezetője, Nigel Farage, aki az EP-nek is tagja, éppen a közelmúltban került a reflektorfénybe, mert a The Times szerint az általános költségtérítésből, amiből az Angliában felmerülő költségeit állhatná, egy olyan irodát bérel, amiért egyébként nem kell fizetnie.

A holland EP képviselő, Daniel van der Stoep szerint az Európai Parlament pénzügyi rendszere annyira nyitott a visszaélésekre, hogy egy képviselő akár havonta is elmehetne nyaralni anélkül, hogy ebből bármi problémája adódna.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...