2015.10.26. 10:50:12 10920 226

Krónikus hát- és vállfájás? Így szabadulj meg tőle!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gerincoszlop felső háti szakasza, a nyak, valamint a váll gyakran túlterhelt. Sokszor érezzük úgy, hogy ránk férne egy masszázs, mert annyira feszültek itt az izmok. És valóban, egy masszázs sokat segíthet, de ha már régóta kínoz a dolog, akkor ennél lehet, hogy többre lesz szükséged! 5 tipp.

Nyakfájás, hátfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyakfájás, hátfájás

1. Milyen pozíciót veszel fel munka közben?

Egy amerikai kutatásban a megkérdezett irodai dolgozók 31%-a érzett fájdalmat a felső háti szakaszon, 38% a vállát fájlalta, 51% pedig a nyak tájékán érzett fájdalmat a kérdőívet megelőző 30 napban. A fájdalom megelőzésére a kutatást végző alapítvány a következőket javasolja:

  • A számítógép monitorját úgy helyezd el, hogy a felső része pont szemmagasságban legyen.
  • Egy kicsit döntsd felfelé, ha változtatható a dőlésszöge.
  • Győződj meg róla, hogy legalább 45 cm-re van a szemedtől a monitor.
  • Biztos, hogy csak a szemedet kell mozgatnod? Nem kell előre dőlnöd a kijelzőhöz? Ellenőrizd!
  • A könyököknek az oldaladnál kell lennie, az alkarnak párhuzamosan a talajjal, hogy megelőzd a vállak beesését.
  • A talpad érjen le a földre, hogy ne csak a kezeden és a fenekeden támaszkodj.

Tehát az első lépés a gerincbarát munkaasztal kialakítása!

2. Ne fogd a telefont!

Hosszabb telefonbeszélgetések alkalmával inkább használj headsetet, a telefontartása megterhelő lehet, ha fájdalmaid vannak (főleg, ha a válladdal tartod a füledhez - ezt a manővert felejtsd el!). Az okostelefon használata internetezésre jó ötletnek tűnhet, de lógatni kell a fejedet hozzá, így nem egészséges. Hallottál már az SMS-nyakról? Itt olvashatsz róla>> Jobb, ha az sms-ezést is szemmagasságban űzöd.

3. Mozogj rendszeresen, de ne terheld túl magad!

Ha ízületi fájdalmaid vannak, akkor ennek megfelelő sportot válassz! A rendszeres mozgás segíti a hátizmok és hasizmok erősítését és hozzájárul a rugalmasság kialakulásához. A jóga vagy a pilates segíthet a fontos izmok megfelelő erősítésében.

Az evezés is nagyszerű mozgásforma. Ha konditerembe jársz, akkor az evezőgép legyen állandó része az edzéstervednek, de jó időben a szabadban is kipróbálhatod.

NyakmasszázsNyakmasszázs

Használj izomlazító krémet esténként, s körkörös mozdulatokkal masszírozd a bőrödbe, alulról felfelé haladj.

4. Milyen párnán és matracon alszol?

A gerincnek megfelelő tartásra van szüksége éjszakára, különben nem pihennek az izmok és az ízületek éjszaka sem. Sőt, könnyen túlterhelődnek. Ha háton fekszel, és jó alátámasztást biztosít a matracod, akkor lehet, hogy még párnára sincs szükség. Ha oldalt fekszel, akkor győződj meg róla, hogy a nyakad egyenesen van. Ha a párnán lefelé vagy fölfelé áll a fejed, az nem jó. Ha a matracba belesüpped a csípőd, akkor itt az ideje, hogy azt is lecseréld.

5. Vezesd le a stresszt!

A stressztől megfeszülnek az izmok, ezért nagyon fontos, hogy kevesebb legyen. Ha ez nem lehetséges, akkor azonnal le kell vezetni. A mélylégzés, a jóga, a tai chi vagy a meditáció kiváló stresszlevezető eszköz és az izomzatot is lazítja. Sőt, segít a testtudatod fejlesztésében is, így könnyebben észreveszed a rossz testtartást, és képes leszel korrigálni.

Ha mindezzel megvagy, jöhet az a masszázs! Na, jó, beiktathatod közben is. Többször is. :)

Forrás: fitnessmagazine.com cikke alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...