2015.05.02. 10:00:00 11816 354

Kövirózsa, az „örökéletű” koplalóművész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nélküle nem létezik sziklakert, de cserépben, balkonládában, üreges fatörzsekben, egy nagyobb kődarabon, bármilyen, eredeti funkcióját már elveszített kerti eszközön, például talicskán is elél. Amilyen kevéssel beéri, olyan szemet gyönyörködtető látványt nyújt a kövirózsa.

Kövirózsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kövirózsa

Karrierje a Földközi-tengert körülölelő hegyvidékek déli lankáiról indult, áttört az Alpokon, egész a Balkánig, illetve a Don vonaláig, és a Kárpátokat sem hagyta ki. Hála szívósságának, és azoknak, akik meglátták benne az örökké élő szépséget, ma már szinte minden kertben, erkélyen és vad területen is megtalálhatóak vastag, víz tárolására alkalmas zöld, barna, vörös, lila, szőrözött vagy sima, akár illatos levelei.

Valóban örökéletű?

Hát, szinte:) De ez a jelző inkább arra utal, hogy a kövirózsa rendkívül szívós, minden olyan talajon elél, amin más növény már elpusztult volna. Remekül viseli a fagyos időjárást is, a telet minden gond nélkül átvészeli, és kevés vízzel is beéri. Egy kis „koplalás” meg sem kottyan neki. Egyedüli ellensége a pangó víz lehet.

Kövirózsa a kezdőknek is

Változatos színeivel és formavilágával már kivívta méltó helyét a „Kedvenc kerti növények” ranglistáján, ám értékét tovább növeli, hogy – a fent már említett tulajdonságainak is köszönhetően – különösebb gondozást nem igényel. Szaporítása is egyszerű, mert az anyatőn lévő kisméretű „rozetták” maguktól leválnak, és ahányfelé szétgurulnak, annyi helyen eresztenek gyökeret. Ha a leválásba mi is besegítünk, ezeket a rozettákat kell elültetnünk.

Túl a vízen

Levele nemcsak a vizet képes elraktározni, hanem olyan fontos anyagok is megtalálhatóak benne, mint a C-vitamin, a csersav, szabad aminosavak, gyümölcssav, flavonoidok és nyálkaanyag. Nem csoda, hogy a gyógyászat is felfedezte magának.

Kövirózsa, ha fáj, ha gyulladt

Gyógyításra friss, vagy szárított levelét használják, melyből préslé lesz. Gyulladásokra, égési vagy vágott sebekre, de a rovarcsípés okozta kellemetlenségekre is kiváló. Sőt, akár szeplő, szemölcs is eltávolítható a segítségével. Népies elnevezése, a fülfű onnan ered, hogy remekül alkalmazható középfülüregi gyulladások esetén.

Kövirózsa a szépségért

Ha nedvét gyógyszertárban vásárolt krémbe keverjük, segít eltávolítani a májfoltokat. Ha kicsit megégünk majd napozás közben, aloe vera helyett ezt is használhatjuk az égés enyhítésére. Ehhez olívaolajra, levendulaolajra és virágából kipréselt levére lesz szükség.

Forrás:evamagazin.hu, balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...