2015.05.31. 11:00:32 10241 357

Kövér porcsin - Hogy kerül a konyhába ez a gyom?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Első hallásra talán nem ugrik be, vajon ki vagy mi a kövér porcsin, pedig már biztos találkoztál vele Te is. Ő az, aki ellepi a kertedet, ha szárazság, van, burjánzik, ha szakad az eső. Minden körülmények között él és virul. Egy mindent kibíró gyomnövény. Vagy mégsem?

Kövér porcsin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kövér porcsin

Nem ez az egyetlen évelő, húsos, tojás alakú levelekkel díszített, apró, sárga virágoktól pompázatos, földön szétterülő, gyomként számon tartott növény, mely pozitív élettani hatásokkal bír és a konyhában is megállja a helyét. Őshazája több országon, sőt, kontinensen is átível: a Nyugat-Himalája vonalától kezdve, Dél-Oroszországon át Görögországig, de amerikai származása sem kizárt.

Gyűjtheted…

Ha még nem vetted a bátorságot, ha saját kertedben neveld a kövér porcsint, akkor hamarosan itt az ideje, hogy begyűjts belőle egy jó adagot. Egész nyáron „vadászhatsz” rá, egészen a virágzásig. Utána már nem érdemes, mert íze ekkor már keserű.

… de akár termesztheted is

Magjait májustól szeptember végéig hintheted, háromhetente. A legideálisabb távolság köztük a 15-20 cm, enyhén a homokos, jó vízáteresztő talajba nyomkodva, vékony földréteggel borítva. A napos, széltől védett helyeket szereti, de gyümölcsfák árnyékában is megél. A levelek a vetéstől számítva kb. 1 hónap után gyűjthetőek.

Amiért jó

C- és E-vitamin, továbbá glutation és béta-karotin tartalma magas, így immunerősítő hatása igen kiváló. Omega-3 zsírsavban, illetve vízben és zsírban is oldódó Alfa-Liposav nevű antioxidánsban gazdag, mely megköti a szabad gyököket, illetve lassítja az öregedés folyamatát. Nem meglepő, hogy szív- és érrendszeri panaszok esetén is alkalmazható, de vértisztító, vérzéscsillapító hatása is remek. Artériáink is védve vannak, hála vérünk cukor- és koleszterinszintjére tett pozitív hatásának. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható reumás betegségek esetén, de enyhíti az aranyér tüneteit is. Izomgörcsök fellazítására, sérülésekre a friss növény összetört, vászonba bugyolált szára és levele alkalmas. Fekélyek, égési és egyéb sebek, bőrgyulladások orvosa lehet antibiotikus hatása miatt. Légúti megbetegedések, influenza, fejfájás esetén is alkalmazható.

Amiért ne hagyd a konyhán kívül

Ha fent felsorolt „néhány” ok nem volt elég, íme egy rém egyszerű recept: 25 dkg zsenge porcsinlevélre 1 evőkanál citromléből, 2 evőkanál olívaolajból, apróra vágott lilahagymából és ízlés szerint adagolt sóból, borsból öntetet készítünk, és jó étvággyal megesszük!:)

Alkalmazása előtt kérd ki szakember véleményét!

Forrás: antalvali.com, diabetika.info | Gyűjtötte és írta: Ssz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...