2017.01.24. 14:09:57 12523 396

Kortalan tánc – egy mozgásfajta, amit tényleg korhatár nélkül élvezhetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az életmódunk vizsgálatát célzó felmérések szerint a felnőtt magyar lakosság mintegy fele egyáltalán nem végez semmiféle testmozgást. A mozgásszegény életmódnak súlyos és végzetes következményei vannak: bele is lehet betegedni, és gyakori oka ez az elhízásnak.

Táncóra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Táncóra

Napjainkban jól kinézni azonban társadalmi elvárás, és ez a testmozgás felé irányíthatja az embereket. Nagyon sok emberre jellemző a rossz tartás és a feszültséggel teli izmok is, ezekre a problémákra azonban nagyszerű megoldás lehet akármelyik táncforma. Miért éppen a tánc?

A táncot bármilyen életkorban el lehet kezdeni, nem kell hozzá semmiféle előképzettség. Egy órányi tánccal akár 350-500 kcal-t is elégethetünk, a mozgás intenzitásától és a tánc fajtájától függően!

A tánc az összes izmunkat átmozgatja. Azonban nemcsak az izmok fejlődnek, hanem a kritikus területek – has, fenék, comb – is formásabbá válnak a rendszeres tánctól.

Több energiánk lesz, és jobban bírjuk a fizikai megterhelést, valamint egyes tapasztalatok szerint az alvászavarokat is enyhít.

A táncolás védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben, továbbá a vérkeringésre is jó hatással van. A lábfej megerősödésével a kisebb lúdtalp-betegségeken is javíthatunk általa. A tánc általánosságban erősít, növeli az állóképességet, és kiváló mozgásforma a könnyedebb és tudatosabb mozgás eléréséhez, mivel a táncmozdulatok elsajátításakor sokat fejlődik testkultúránk.

A táncolás pozitív lelki hatásai

A tánc a testmozgáson túl szívünket-lelkünket is felfrissíti. Sokkal jobb lesz a kedvünk egy-egy táncóra alkalmával, hiszen a szervezetünkben több endorfin (boldogsághormon) termelődik, miközben a stressz hormonok (pl. kortizol) lebomlanak, ezáltal megszabadít a szorongásoktól és segít lenyugodni. A tánc szorgalomtól függően gyorsan tanulható, növeli az önbizalmunkat és hamar sikerélményt nyújt.

Óhatatlanul fejlődik az improvizációs készség, a kreativitás, és a ritmusérzék. A táncot tekinthetjük egyfajta meditációnak, remekül kikapcsol. Páros vagy formációs táncoknál megtanulunk egymásra figyelni, és nem utolsó sorban önfegyelemre is tanít a tánc. A táncórák segítenek felpezsdíteni a társasági életünket, elvégre új, izgalmas emberekkel ismerkedhetünk meg.

Mégis milyen táncot válasszak?

Egy kis önismerettel és szerencsével egyből a nekünk megfelelő tánckurzusra és tánctanárhoz iratkozhatunk be. De semmiképp se menjen el a kedvünk, ha mégsem érezzük magunkénak az elsőként választott táncot! Lehet, hogy csak egy kis időt kell adnunk magunknak. Ám, ha pár alkalom után is úgy érezzük, nem igazán erre számítottunk, akkor se adjuk fel. Irány tánclépésben a következő tánciskola!

Páros táncok a teljesség igénye nélkül:

Rengeteg településen tanulhatunk korcsoportos bontásban standard- és latin táncokat, (argentin) tangót. Nagyon népszerű mostanság a kevésbé kötött salsa (Rueda de Casino), aminek másik nagy előnye, hogy még fix partnerre sincs szükség. Amennyiben a pároddal szeretnéd szorosabbra fűzni a kapcsolatotokat, ajánlom nektek a szexi bachatát, illetve az új őrületet a kizombát is.

Szóló táncok, táncos mozgásformák:

Akkor sincs okod elkeseredni, ha partner hiányában az imént említett táncstílusokból kimaradnál. Számtalan tánc van, amely lehetőséget ad egyéni megnyilvánulásra. Ilyen például a felnőtt balett; ki ne álmodott volna kislányként arról, hogy rózsaszín tütüben hajlong a rúd mellett? Nőiességünk kiteljesítéséhez pedig értelem szerűen az orientális táncokat (hastánc) ajánlanám. A hastáncnak rengeteg válfaja van a folklóron át a modern fúziókig. De, ha maradnál a dinamikusabb zumbánál vagy hip-hopnál, azt is bátran megteheted.

Mozgásra, azaz táncra fel!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...