2016.10.22. 08:36:24 13941 403

Koriander, az örök élet titka?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor úgy gondoltam, érdemes lenne utána olvasni, vajon mit tudhat a koriander, azt gondoltam, néhány étel, főként savanyúságok ízesítésénél nem tud többet. Mekkorát tévedtem! A koriander „személyében” egy rendkívül sokoldalú gyógy- és fűszernövényt tisztelhetünk, aki még az örök élet titkát is ismeri.

Koriander - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Koriander

Évezredes múlt

Az egyik legősibb fűszernövény, már a Biblia is tesz róla említést. Nagy valószínűséggel a Földközi-tenger vidékéről származik, Európában a XVI.századtól termesztik is.

Mert névből soha nem elég

A koriander nevet a görög porisz, vagyis poloska szóból kapta, mivel sokakat (nem kifejezetten a rajongóit) a poloska szagára emlékeztet. Nem véletlenül hívják nálunk is poloskaszagú kapornak. Ám ha azt halljuk, hogy büdöskapor, zergefű, koldusbors, beléndfű, bolhafű vagy cigánypetrezselyem, akkor is a korianderre gondolhatunk.

Teljes kihasználtság a konyhában

Mondhatjuk, hogy „tetőtől” „talpig” hasznos növénnyel van dolgunk, hiszen mind a gyökerét, mind a magját, mind a levelét hasznosítani lehet. Utóbbit Kínában, Mexikóban és Dél-Ázsiában kedvelik, de már hazánkban is felfigyeltek rá. Inkább a főzés végén érdemes az ételekhez adni, hogy aromáját és hatóanyagait is megőrizzük.

Szárított termését, ami tulajdonképpen a magjaként ismert, nálunk egészben főként savanyúságokban használatos. Emellett a mag őrölt változata is ismert, főként húsok, saláták, mártások, pácok, kolbászok, káposztából készült ételek alapanyaga, de kerülhet süteményekbe, kenyérbe, gyümölcssalátákba is. Ha sör vagy likőr készítésére adnánk a fejünket, akkor is nagy hasznát vehetnénk „por” változatának. Gyökere a thai konyha ízvilágát színesíti.

Domináns, citrusos íze miatt főként csípős-fűszeres ételek készítésénél vehetjük hasznát.

Amiért gyógynövény

Rengeteg problémára gyógyír lehet a koriander. Főként emésztésünkre van jó hatással, teája az emésztőnedvek elválasztásában segít, a puffadást csökkenti, szélhajtó, de székrekedés, hányinger esetén is segítségünkre lehet. Megfázás, láz esetén is bevethető, de fájdalomcsillapító hatással is bír. Mivel a vérnyomásra is kedvezően hat, szívünket és érrendszerünket is karban tartja. És ha már az egészségünk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a koleszterinszintünket is képes kordában tartani. Igazi női gyógynövény is lehet, hiszen a női hormonháztartást kiegyensúlyozhatja, a klimax, illetve a menstruációs panaszokat is enyhítheti. A belőle készült illóolaj gombák, baktériumok és vírusok ellen is felveszi a harcot. Ám arra ügyeljünk, hogy kismamaként ne alkalmazzuk! Férfiaknál potencia problémáknál segíthet. Vértisztító tulajdonságáról se feledkezzünk meg, de a vérkeringést is serkenti. Bedörzsölő krémek alapanyagaként reuma és köszvény ellen is hatásos. Talán meglepő, de a szépségipar is tudja hasznosítani, méghozzá olyan bőrproblémák esetén, amiket anyagcsere problémák okoznak. Talán hihetetlen, de száraz bőr esetén is segítségünkre lehet. Ha evés után csuklás kínoz, csak rágcsálj el néhány koriander magot és máris megoldódik a probléma! Ami még neki köszönhető, hogy oldja a bennünk lévő feszültséget, stresszt, nyugtató hatással bír. Ám ami talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy kiváló méregtelenítő, azon belül is nehézfém eltávolító hatása van szervezetünkre. Talán a leveléből készült tinktúra a legalkalmasabb erre, de a friss levél is kiválóan alkalmazható ilyen célra is.

És mi van az örök élettel?

Míg az egyiptomiak a fáraó sírjába rejtettek belőle, és a boldogság, a szerelem fűszereként tartották számon, addig az indiaiak például a szülés könnyítésére is használták. Az örök életet pedig a kínaiak várták néhány (vagyis jó néhány:-)) koriandermag elrágcsálásával. Egészségmegőrző hatása révén, ha örök létet nem is, de hosszú, boldog éveket remélhetünk tőle.

Forrás: hazipatika.com, mindmegette.hu, antalvali.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!