2014.10.19. 09:27:21 6309 40

Könyv vagy film?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár egyértelműen az olvasás fejleszti jobban a fantáziát, néha nem árt egy kis rásegítés. Sokan akkor kapnak kedvet egy-egy könyv elolvasásához, ha filmen már látták, és igazán lebilincselő élményben volt részük. De fordítva is igaz: megeshet, először olvasva, aztán nézve válik a kedvencünkké egy-egy irodalmi alkotás. De egy filmes csalódás után lehetünk dacosak is: „csakazértis” be szeretnénk bizonyítani magunknak, hogy ez egy jó történet.

Keri Russell a Harry Potter bemutatóján | Fotó: 123rf.com, Sam Aronov - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Keri Russell a Harry Potter bemutatóján | Fotó: 123rf.com, Sam Aronov

Néhány olyan filmet és könyvet veszünk sorra, amelyeknek megjelenésekor mind a könyvesboltok, mind a mozipénztárak előtt hosszú volt a sor. De találsz itt örökérvényű darabokat is, melyek szinte minden otthoni könyvespolcon megtalálhatóak, és amiért a mai napig leülsz a TV képernyője elé.

Belford Jordan: A Wall Street farkasa

Az biztos, hogy akár olvasod, akár nézed, ezután a tőzsdefarkas csak is szőke, kék szemű, jólfésült fiatalember lehet, sármos mosollyal, babaarccal. Talán bűn ezt mondani, de Di Caprio miatt nem érdemes kihagyni a filmet …sem.

Kertész Imre: Sorstalanság

Egy nagyszerű, önéletrajzi ihletésű, a Világ talán legszörnyűbb bűntetteit is taglaló regény, egy magyarnak elsőként járó irodalmi Nobel-díj, és egy sokat kritizált, ám hatalmas nézettségnek örvendő film - csak a főbb indokok, miért nem maradhatott ki ez a mű a felsorolásból.

Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Senkinek nem kell bemutatni, de egyet nem lehet: megunni. Papírra vetve, vagy a TV-n keresztül nézve, a „bögyös” szöszi bukdácsolása az irodában, a családi összejövetelen, egy romantikus hétvégén, vagy az életben, minden esetben mosolyt, vagy inkább kacajt csal az arcunkra.

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Talán furcsa a fentebb írt könyvek, filmek után, de az biztos, hogy mint könyv, és mint film is kihagyhatatlan. Valószínűleg a filmen már mindenki túl van, hiszen melyik általános iskolás bír megbirkózni Jókai gyönyörű, ám annál hosszadalmasabb hasonlataival, leírásaival? (Na ugye! :) Én személy szerint a 150. oldalig jutottam anno.) Ám, azt mondják, ami késik, az nem múlik: idősebb fejjel, több élettapasztalattal, a film gyönyörű képeit magunk elé képzelve olvasni még felemelőbb élmény.

J.K.Rowling: Harry Potter könyvek

Nincs mit mondani: egy seregnyi gyerekkel szerettette meg az olvasást, népszerűsége töretlen a könyveknek és a filmeknek egyaránt. És tény, hogy azóta sokan összekeverik Oxfordot Roxforttal. :)

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Ha már Harry Potter, akkor nem maradhat ki a felsorolásból Frodo sem. A Gyűrűk Urát a mozisiker előtt valószínűleg csak a fantasy világát kedvelők olvasgatták, a film óta azonban sokkal tágabb réteghez juthatott el a könyv is.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...