2015.08.05. 15:30:21 32179 244

Klasszikus savanyúságok tartósítószer nélkül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most, hogy alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg a zöldségféléket, illetve a kertekben is beérett a szorgos munka gyümölcse, jöhet a savanyítás, hogy télen is finom zöldségfélék kerülhessenek az asztalra.

Savanyúságok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Savanyúságok

A tartósítószer nélküli befőzéshez, illetve savanyúságok eltevéséhez nagyon fontos, hogy tökéletes zöldségeket használjunk fel, ezeket alaposan mossuk meg, az üvegeket pedig főzzük ki, hagyjuk egy rácson megszáradni, és csak sérülésmentes kupakot használjunk. A többit a só és az ecet valamint a dunsztolás elintézi, nincs szükség tartósítószerre.

Talán a legelterjedtebb vegyes savanyúságunk a csalamádé, de ezzel a lével bármilyen zöldséget eltehetsz a cukkinitől az uborkán keresztül egészen a karfiolig. Hagyma és zöld paradicsom is készíthető vele. Télen nagyszerű választás lesz húsok mellé.

Egy lé, számtalan variáció!

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 1 tk mustármag
  • 1/2 tk koriandermag
  • 1 tk köménymag
  • 1 db babérlevél
  • 3 dkg só
  • 15 dkg cukor
  • 1,3 dl 20%-os vagy 2,6 dl 10 %-os ecet
  • Üvegenként egy 10 cm-es kaporszár(elhagyható)

A hozzávalókat összeforraljuk, majd kihűtjük, de a kaprot nem tesszük bele. Az előzőleg kifőzött üvegek aljában elhelyezzük a kaprot, majd a legyalult zöldségekkel megtöltjük az üvegünket, jól megtömjük, de a tetején hagyunk helyet, nehogy a tetőhöz érjen a zöldség, mivel úgy könnyebben felforr.

Felöntjük a savanyúságlével és a fűszerekből is dobunk az üvegekbe. Hagyjuk, hadd szívják meg magukat a zöldségek a lével, majd ha szükséges, akkor még utána öntünk. Kb. fél órát pihentetjük így. A fedő alá helyezzünk el egy réteg celofánt is, hogy az ecettől megkíméljük a kupakot.

Ezután dunsztoljuk. Ha van egy jó nagy lábosunk, béleljük ki az alját konyharuhával és helyezzük el benne az üvegeket. (Ne érjenek egymáshoz!) Az üvegek háromnegyedéig töltsük meg vízzel az edényt, majd közepes lángon a forrás kezdetétől számított 15-20 percig forraljuk. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni, majd hűvös, sötét helyen tároljuk. Minimum 5 hétig érleljük, de télre már egészen biztos, hogy finom lesz.

A savanyúságlé közepesen ecetes, ha savanyúbban kedvelitek, toldjátok meg még egy kevéssel. Ez a mennyiség pár üveg savanyúsághoz elég, ha többet szeretnél, arányosan növeld a fűszerek mennyiségét is.

Tipp: ha megmarad a lé, tedd a hűtőbe, forrald fel és használd fel később.

Recept: mezeskalacskonyha.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...