2015.12.26. 08:26:10 10378 262

„Kis karácsony, nagy karácsony…!” - Tények a karácsonyfádról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már 2 napja ott tündököl a szoba/a nappali/a lakás közepén, illatával, fényeivel, csillogó díszeivel beragyogja a napjaidat. Általában vízkeresztig, a kitartóbbaknak plusz még néhány hétig, az igazán extrém típusúaknak akár Húsvétig is megmarad. Igen, a téli időszak főszereplőjéről, a karácsonyfáról van szó.

Csillogó karácsonyfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csillogó karácsonyfa

Lehet plafonig érő, vagy akkora, hogy a magam 160 centiméteres magasságával is könnyedén a tetejére biggyeszthessem a csúcsdíszt, esetleg egész aprócska, jelképes fácska. Lehet illatos zöld, ezüstös, luc, nordmann és még ki tudja, hány fajta. Lehet egy, maximum két színből álló a díszítése, épp az aktuális trendnek megfelelő. De díszíthetik a szivárvány minden színében pompázó gömbök, különböző formájú díszek, melyek nemcsak a karácsonyfánk ékeként, de emlékekként is kedvesek számunkra.

Miközben épp csodálod otthonod az aktuális ünnep egyik főszereplőjét, olvass róla érdekességeket.

Ünnep fenyőillat nélkül? Nem lehetetlen!

Habár a fenyőillat ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a mákos bejgli meg a szaloncukor, nem mindegyik típus örvendeztet meg minket ezzel. Míg a lucnak tipikus fenyőillata van, duglászfenyő illetve a nálunk kevésbé elterjedt kaliforniai jegenyefenyő inkább citrusos aromával bírnak. Ehhez képest a nordmann-jegenyefenyő nem illatozik nekünk sehogy. Ám ezért kárpótol minket azzal, hogy tűlevelei nem szúrnak és sokáig megmaradnak. A luc levelei szúrósak, de ágai erősek, így jól megbírják a nehezebb díszeket, esetleg a gyertyát is.

Márpedig a fenyőnek igenis vannak levelei!

Bizony, a tűlevelek, még ha nem is emlékeztetnek egy hagyományos falevélre, ugyanúgy fotoszintetizálnak, illetve látják el energiával a fenyőt, mint az egyéb fák esetében. Ám ezeket a leveleket egy vastag viaszréteg borítja, mely védi a fát a kiszáradástól.

Vigyázat! Kiszáradásveszély!

Bizony, ezeknek a zöld szépségeknek is szükségük van a megfelelő mennyiségű folyadékra. Egy körülbelül 2 méteres példány napi 2 liter vizet simán „elfogyaszt”. Amennyiben ezt nem kapja meg, levelei hamar lehullanak. Az otthoniak az egyszerű csapvízzel is beérik, ha némi cukor, vagy valamilyen tápoldat kerül a vizükbe, nem biztos, hogy tovább frissek maradnak. Ha idén még a fűtőtest elé került a karácsonyfátok, jövőre inkább keressetek neki más helyet, hogy tovább gyönyörködhessetek benne. A melegtől előbb lehullanak a levelei.

Ég a gyertya, ég!

Ég bizony, de arra ügyeljünk, hogy a fenyőfán elhelyezett gyertyák inkább magasabbra kerüljenek, messze a függönytől és egyéb bútordarabtól, illetve ne lógjon rá egy ág sem. Sőt, a díszek is legyenek tisztes távolságban tőle. Legyen kéznél egy pohár víz, ha oltásra lenne szükség. Ahol kisgyerek, vagy háziállat van, inkább mellőzzük a gyertyázást.

Ha elmúlik karácsony…

Most még hihetetlennek tűnik, de nemsokára véget érnek az ünnepek, a karácsonyfa elveszti fényét és funkcióját. Ám ilyenkor sem kell, hogy a szemétben landoljon a fa! Ágait hasznosíthatod a kertben, mint növényeid téli takaróját, mely megvédi őket a fagytól.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...