2014.12.18. 08:39:19 7233 37

Kincsek országa – A bolhapiac
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyeseknek igazi kincslelőhely, másoknak csupán régiségek tömkelege. Lehet laza, hétvégi páros vagy családi program, egy kis séta a múltba, de akár függőséghez is vezethet. Ha szerencséd van, akár a lakásodat is berendezheted az itt talált holmikkal, de ha nem vigyázol, lassan már mozdulni sem tudsz otthon az itt beszerzett dolgoktól. Érdekes kalandozások a bolhapiacon, „pulton” innen és „pulton” túl.

Bolhapiac - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bolhapiac

Kevés az olyan város, amelyik ne büszkélkedhetne bolhapiaccal. Van ahol „nagyobbacska” („Nálunk naaagy, négy hosszú sor is van!”-így egy tiszántúli kisváros büszke lakója), van, ahol egészen óriási, egy egész nap is kevés a bejárásához. A kisebb településeken csak egy-egy napra, általában szombatra vagy vasárnapra esik nyitva tartásuk, a fővárosban és a nagyobb helyeken általában egész héten látogatható. De a hétvégéken mindenhol tuti a nyüzsgés.

Mindenki másért csinálja

Van, aki célirányosan érkezik, van, akit az itt terjengő illatok csalogatnak le már hajnalban. Sült kolbász, kürtős kalács, kávé és mindenféle földi jó hívogatja ide a nagyérdeműt. Aztán vannak a függők, akik nélkül már ki sem nyit a hely és, akik soha nem távoznak üres kézzel. Mert akkor is meg kell venni azt a pohárkészletet, és/vagy azt a vasalót. Mert végülis mi van, ha a másik tönkremegy… a másik 6 közül valamelyik.

Hol a bolha?

Azt már nyilván kevesen tudják, honnan is ered a bolhapiac elnevezés. Nos, egészen a XVIII. századi Franciaországig kell visszamennünk, amikor is a nagy szegénység miatt olyan piacok jöttek létre, ahol a kevésbé tehetősek árulták használt holmijaikat, köztük ruháikat is. Mivel néhány száz évvel ezelőtt még nem állt rendelkezésükre mindenféle hiperszuper „mosómasina” és szer, ezek a ruhaneműk sem estek át túl alapos tisztításon. Az egyéb higiéniás körülmények miatt is így megesett, hogy ezek a darabok extrával, vagyis egy-egy bolhával keltek el. Ám sokszor előfordult, hogy maguk az emberek sem voltak épp a legillatosabbak, az apró állatkák ide-oda ugrálva könnyedén találtak maguknak kedvükre való élőhelyet.

Bolhapiac - bútorokBolhapiac - bútorok

Itt valóban forog az áru

Az ember legtöbbször a saját, már megunt bútorait, ruháit, egyéb használati tárgyait, tányérokat, poharakat hoz ide, hogy túladjon rajta, és lehetőleg egy kis pénzt is keressen ez által. Vagy hogy otthon ne foglalja a helyet.

Esetleg épp az új szerzeményeknek kell a tér. Akad, aki az évek óta, ugyanitt összegyűjtögetett, „Majd jó lesz valamire, valamikor!” felkiáltással vásárolt, ma már limlommá vált tárgyaitól kíván így, „újraértékesítéssel” megszabadulni, több-kevesebb sikerrel.

Az élelmesebbje azonban vételből azonnali eladást csinál: korán körbejárja a terepet, „árubeszerzés” céljából. És amit X helyen Y forintért megvásárol, azt kicsit arrébb, a saját placcán eladja…természetesen Z összegért.

Vegyél magadnak buszmegállótáblát!

Mindenfélével összefuthat itt az ember, a régi könyvektől kezdve gyönyörű edényeken át, egy pofás kis hintalovon keresztül egészen egy csinos kis sarokülőig. De láttunk már itt csizmaszár-hajtogatót, és belebotlottunk már egy híres sportszergyártó hirdetőtáblájába is. Mivel utóbbin városnév nem szerepelt, így bármely településen bevethető, ahol a táblán lévő utca és házszám megtalálható.

A legbizarrabb talán mégis egy nagy fehér tábla, kék kerettel, a keretben egy busszal. A forgatagba egyáltalán nem illő, árván ágaskodó buszmegálló tábla szerintem maga sem tudta, mit is keresett ott. Azt sem tudni, az őt áruló egyén fejében milyen perverz gondolatok cikázhattak fel és alá, amikor úgy döntött, ő bizony idehozza és el is adja ezt a - bizonyára minden háztartásban nélkülözhetetlen – eszközt. Azt nem tudjuk, a tábla végül elkelt-e, habár a következő héten már nem találkoztunk vele. Az eladó gondolatainál már csak a vásárló gondolatai lehettek sötétebbek. Talán egy, a volán társaságok munkájával örökké elégedetlenkedő kedves utasnál landolhatott a szerzemény…?

Már a bolha sem a régi

A sorok között sétálóknak ide kilátogatni minden alkalommal egy újabb izgalmas kaland, ám a „pult” mögött árulókat más fajta izgalom tartja ilyenkor éberen. Eladni, hogy ne foglalja a helyet, eladni, hogy lehessen új, eladni, hogy egy kis plusz bevételhez juthassunk. És ha üres bolhapiacokat nem is látni, az itt árusítani szándékozók szerint az üzlet már nem megy olyan jól, mint régen.

Forrás: wdr.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.