2015.06.16. 08:00:00 8289 202

Kínai tudósok szerint akár 25 millió éves is lehet a Takla-Makán sivatag
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A korábban gondoltnál jóval idősebb lehet az Északnyugat-Kínában elterülő Takla-Makán sivatag, amely a friss kutatások szerint 25 millió évvel ezelőtt keletkezhetett - számolt be a kínai központi televízió (CCTV).

Takla Makán | Forrás:  wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takla Makán | Forrás: wikipedia.org

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen több mint ezer kilométer hosszan és 400 kilométeres szélességben végighúzódó sivatag korát illetően korábban is megoszlottak a vélemények. Az afrikai Szahara után a világ második legnagyobb szállóhomokos sivatagjának számító Takla-Makán keletkezésének idejét egészen mostanáig a geológusok legkorábban 7 millió évvel ezelőttre, legkésőbb pedig 3,4 millió évvel ezelőttre becsülték, a nankingi tanárképző egyetem szakértői csapata most bemutatott tanulmányában ugyanakkor minden eddiginél korábbra datálja azt.

A geológusok a sivatagot körülölelő Tarim-medencéből vett vulkáni hamumintákat vizsgáltak, az ugyanis a kormeghatározásnál felhasználható ásványi anyagokat rejt. Emellett a szakértők helyi geológiai vizsgálatokat is végeztek, valamint kőzettani bizonyítékokkal is alátámasztották állításukat. A tanulmány angol nyelven a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványban jelent meg.

A tanulmány szerint a sivatag keletkezéséhez a térség átfogó kiszáradása és a környező hegyek fokozott eróziója vezetett, mindkét jelenség pedig a tibeti Pamír-fennsík és Tien sanhegység kialakulásában meghatározó szerepet játszó tektonikus mozgáshoz köthető. A Takla-Makán a tengerparttól messze, Szibériához pedig közel fekvő, úgynevezett hideg sivatag, ahol az éjszakák még nyáron is hidegek, a legmagasabb mért hőmérséklet pedig nem éri el a negyven fokot.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.