2015.08.15. 11:00:31 9420 305

Készíts fűszerecetet otthon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretnéd feldobni valamilyen különleges öntettel, ecettel a már kissé unalmas salátádat? Esetleg szeretnéd meglepni a zöldségimádó barátodat, barátnődet, rokonodat valami saját készítésű dologgal? Akkor a lenti pár sok Neked szól! Mert nincs is jobb egy házilag készített fűszerecetnél.

Borecet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borecet

„Szilárd” alapok

A finom fűszerecet alapja természetesen az ecet. Megvásárolhatod a boltban is, amit aztán ízlésed, kedved szerint ízesíthetsz a különféle fűszernövényekkel, melyek az ablakból frissen lecsippentve a legjobbak. De ha az igazibbnál is igazibb házi fűszercetet akarsz, készíts el magad az „alaplevet” is.

Ecet egyszerűen

Borecet

Ehhez természetesen szükséged lesz borra (nem kell a legjobb minőségű), egy fényt át nem eresztő edényre. Önts bele a bort, takard le egy konyharuhával vagy más fedővel. Tedd az edényt meleg helyre. Fontos, hogy folyamatosan megfelelően magas legyen az adott helyen a hőmérséklet. Kb. 2 hétre van így szüksége a bornak, hogy ecet váljon belőle.

Almaecet

Ehhez szükséged lesz frissen préselt almalére, amit azonban nem szabad felforralnod! Töltsd egy olyan edénybe, ami nem ereszti át a fényt (de semmiképp ne legyen alumínium vagy cink edény!). Takard le és tedd egy meleg helyre, ahol aztán majd szépen megerjed.

Ha megvan a „lé”

Nincs más hátra, minthogy megfűszerezd az eceted és az életed.:-) Legjobb, ha frissen szedett fűszernövényeket használsz, de úgyanúgy megfelelnek a szárított „zöldségek” is. 1 liter ecethez nagyjából 150 gramm friss, vagy 2 evőkanál szárított fűszerre van szükségünk.

A kimosott, szárított üvegekbe tegyük bele a növényeket, melyeket kombinálhatunk is egymással. Ám ha tartunk a kellemetlen meglepetéstől a nem épp megfelelően kombinált ízek miatt, akkor válasszunk inkább egy, maximum kétféle fűszert az ecetünkbe. Lehet ez petrezselyem, fokhagyma, tárkony, kapor és amit szemed, szád megkíván.

Kb. 2 hét után leszűrheted az ecetet.

Ha mégis szereted a „variálást”

A tárkony és a kakukkfű jó páros lehet. Aprítsd a fűszereket apróra és hagyd 2 hétig az ecetben.

Kedvelt párosítás lehet a bazsalikom és a fokhagyma. Ilyenkor egy marék frissen leszedett bazsalikomlevelet tépj nagyobb darabokra, 1-2 gerezd fokhagymát apríts fel és tedd bele az ecetbe.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...