2014.11.20. 17:00:00 3883 26

Kerüld el a karácsonyi tömeget!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kicsivel több mint egy hónap, és itt van a karácsony. Valószínűleg Neked is eszedbe jutott már az ajándékvásárlás és az ezzel járó összes kellemetlenség is. Zsúfolt bevásárló központok, ideges emberek, tömött buszok. Ahh... Mielőtt már az elején feladnád, íme egy jó kis lista, aminek a segítségével hipp-hopp letudhatod a karácsonyi ajándékok beszerzését.

Karácsonyi tömeg New York-ban | Fotó: 123rf.com Andrew Kazmierski - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi tömeg New York-ban | Fotó: 123rf.com Andrew Kazmierski

1. Fontos, hogy tudd, mit akarsz!

Az ajándékvásárláskor elkövetett egyik legnagyobb hiba, hogy sokszor nem tudjuk pontosan, mit is szeretnénk venni. Ez az oka annak, hogy sokszor hosszú órákon át tart a vásárlás, és gyakran nagyon unalmas ajándékokat veszünk. Hogyan oldjuk meg ezt a problémát?

Mielőtt elindulsz vásárolni, nézz utána az összes lehetőségnek, és előre döntsd el, mit szeretnél venni a barátaidnak és a családtagjaidnak. Ha pontosan tudod, mit akarsz, a vásárlás kevesebb feszültséget fog okozni, kevesebb időt vesz igénybe, és általában véve kellemesebb lesz. Ez segíthet a karácsonyi büdzsé meghatározásában is.

2. Vásárolj az interneten!

Valószínűleg úgy tudod a legegyszerűbben elkerülni vásárláskor a tömeget, ha teljesen távol maradsz az üzletektől. Az internet egy csodálatos eszköz erre: szinte az összes napi teendőt, köztük a vásárlást is el lehet intézni.

A netnek van még egy előnye – nem csak a tömeget tudod messziről elkerülni, de arra is alkalmat ad, hogy részletesen utánanézz minden lehetőségnek, és a legjobb eladót válaszd ki.

Vannak tipikusan olyan ajándékok, amelyeket az interneten szerezhetsz be a legolcsóbban és a legegyszerűbben. Ilyen például a könyv, az e-könyvolvasó, a különböző elektronikai cikkek, a társasjátékok, a gyerekjátékok, Lego, ajándékutalványok, konyhai eszközök stb. Vedd figyelembe, hogyha az interneten vásárolsz könyvet, CD-t, DVD-t azt nem kötelesek visszavenni tőled, hiszen ezeket könnyedén lemásolhatod. A különböző étrend-kiegészítőket, krémeket, parfümöket pedig kibontás után nem köteles visszavásárolni az eladó, mert hiányozhat belőle. Ráadásul ezeket könnyen hamisítják is, így csak megbízható webáruházból vásárolj!

Fontos, hogy idejében megrendeld az ajándékot, hogy biztosan megérkezzen. December 14-15-e után inkább már ne kísérletezz!

3. Vásárolj kisebb üzletekben!

Néha előfordul, hogy nem találjuk meg az interneten a kiválasztott ajándékot, vagy szeretnénk élőben is megtekinteni. Ilyen esetben nincs más választásunk, mint mégiscsak elmenni egy üzletbe. Vannak azonban más lehetőségek is, amelyek sokkal egyszerűbbé tehetik a vásárlást.

Tudod, hogy hol gyűlik össze a legnagyobb tömeg az ünnepi időszak alatt? A nagy bevásárló központokban és a karácsonyi vásárokban. Idén változtass taktikát, és kisebb üzletekben keress ajándékot, ahol jóval kevesebb ember lesz. Igaz, hogy a nagy bevásárlóközpontokban talán nagyobb választékkal találkozol, de ha előre kitalálod, hogy mit szeretnél, utána jársz az interneten, hogy az kb. melyik boltban kapható, akkor már nincs is szükség a plázákra és a hipermarketekre. Az idő pénz...

4. Vásárolj be idejekorán!

Az ünnepek előtti időszakban tapasztalható nagy tömeg többnyire annak a következménye, hogy az emberek a legutolsó pillanatig halogatják a vásárlást. Annál nagyobb hibát senki sem követhet el, mint hogy az ünnepek előtti utolsó napokban próbálja megvenni az ajándékokat! 

Szervezd meg egy kicsit jobban az életed, és már néhány héttel az ünnepek előtt vásárold meg az összes ajándékot. Olyankor az üzletek még kevésbé zsúfoltak, ezért a vásárlás sem lesz olyan kellemetlen. Jó érzés lesz úgy várni a karácsonyt, hogy minden ajándék ott van a lakásban, jól elrejtve, ahogy illik. Az idejekorán elvégzett bevásárlás másik előnye, hogy ezzel hagysz egy kis mozgásteret magadnak arra az esetre, ha bármi rosszul sülne el.

Ha megvannak az ajándékok, akkor megvannak a költségek is, így eszerint tudod tervezni a hónapot. Figyelj arra, hogy ne vegyél több meglepetést, amíg várod, hogy elérkezzen a karácsony...

6. Házilag készített ajándékok

Ha a fenti ötletekkel nem vagy megelégedve, ám mindenáron szeretnéd elkerülni a tömeget, használd a fantáziád és a kézügyességed: készíts saját magad ajándékokat. Természetesen így egy kissé korlátozottak lesznek a lehetőségeid, de azzal senki nem vádolhat majd, hogy nem tettél elég erőfeszítést az ajándékokért. Végül is az ajándékozásban a jó szándék és a szeretet a legfontosabb. :)

7. Utazzatok el!

Egyre többen választják ezt a lehetőséget a karácsonyi hercehurca elkerülésére. Fogják a családot és elutaznak egy hosszú hétvégére vagy akár egy hétre is. A kis családnak megvan az ajándék (maga a kirándulás), a többieknek pedig idén sajnos nélkülözniük kell a társaságotokat. Szóljatok mindenkinek előre, hogy ne készüljenek számotokra ajándékkal, és tőletek se várják el ezt. Ebben az ötletben egyébként az a zseniális, hogy nemcsak az ajándékvásárlást, hanem a többi kellemetlen karácsonyi „szertartást” is megúszod, mint például az "előtte-utána" takarítás, a főzés, a vendégvárás és a mosogatás.

Forrás: Dormeo

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...