2014.09.16. 19:41:20 8049 69

Kerek paradicsomot télen is! - Hogyan tedd el, hogy formában maradjon?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még mindig kaphatunk hazai, frissen szüretelt paradicsomot, ám hamarosan újra jönnek az íztelen, vizes és kemény külföldi zöldségek, amelyek még csak nem is emlékeztetnek kedvencünkre. A paradicsomlén és a ketchupon kívül másként is elteheted a finomságot, hogy biztosan ne unj rá. Őrizzünk meg egy kis finomságot a nyárból és tegyünk el házilag paradicsomot – többféleképpen!

Paradicsom konzerválás | fotó: inthekitchenwithkath.com/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom konzerválás | fotó: inthekitchenwithkath.com/

Paradicsomot fagyasztani?

Bár általában nem ez az általános módszer a paradicsommentésre télire, de igen, akár le is fagyaszthatod. Természetesen nem a szendvics mellé fogod eszegetni, de főzéshez (pizza!), sőt még salátába is tökéletes lesz. Olvadás után könnyen le húzható a héja is.

Kifejezetten ajánlott ez a módszer, ha nincs időd a paradicsom befőzéséhez, illetve ha nem folyékony formában szeretnéd megőrizni a kerek csodákat.

A módszer:

Először is mosd meg a paradicsomot, majd töröld szárazra. Helyezd el őket egy tálcán vagy egy tepsiben egymás mellé, hogy ne nyomódjanak meg, majd tedd őket a fagyasztóba kb. 15-20 percre, hogy egy kicsit keményre fagyjanak. Ha megdermedtek, akkor helyezd őket egy zacskóba és már mehetnek is vissza a fagyóba. Mivel ezzel a módszerrel kb. 2 hónapig tárolhatod őket, így jól teszed, ha felcímkézed a dátummal a tasakot.

Konzerv paradicsom

Még egy módszer, amivel egészben el teheted ezt a finom és egészséges zöldséget. Angliában a paradicsom befőtt nagyon népszerű és előszeretettel tálalják köretként sült húsok mellé, de akár pépesítheted is majd, és szinte friss szószt is készíthetsz belőle. Próbáld ki te is nyugodtan! A legjobb ehhez a lucullus paradicsomfajta.

A módszer:

7 üveg elkészítéséhez kb. 9,5 kg paradicsomra lesz szükséged. Főzd ki az üvegeket, hogy teljesen tiszta befőttesekbe tehesd el a paradicsomot, és tartsd őket melegen a vízben.

Mosd meg a paradicsomokat is, és válogasd át! A rohadt vagy sérült paradicsomokat ne tedd bele!

Melegíts egy másik lábosban vizet, mellé pedig helyezz egy hideg vizes edényt (akár jégkockákat is tehetsz bele). Tedd a paradicsomokat 30-60 másodpercig a forró vízbe, majd egy szűrőkanállal helyezd őket át a jeges fürdőbe. Hámozd le a héjukat, és vágd ki a csumát is! Félbe vágott vagy egész zöldségekkel is elkészítheted a befőttet.

Most forralj még egy lábosnyi vizet! Tégy 30 ml citromlevet és egy evőkanál sót minden üvegbe. A citromlevet citromsavval is helyettesítheted (kb. másfél evőkanál).

Vedd ki az üvegeket a meleg fürdőjükből, töröld meg őket és helyezd el a pulton. Töltsd meg őket paradicsommal, majd a forró vízzel. Kb. 1,3 – 1,5 cm rést hagyj a tetején szabadon. Töröld meg a fedőket egy nedves kendővel, majd tekerd rá őket az üvegekre. 45 percre helyezd őket vissza a meleg vízbe, majd várd meg amíg kihűlnek és már mehet is a spájz polcaira.

Sült paradicsom

A sült paradicsom egyszerűen isteni! Szendvicsben, pizzán, salátában, köretnek, kiegészítőnek vagy csak úgy magában is fogyasztható és nagyon egyszerű elkészíteni. Igazi különlegességnek számít!

A módszer:

Mosd meg a paradicsomokat, majd töröld szárazra. Bélelj ki egy-két tepsit alufóliával, majd olajozd ki. Vágd félbe a paradicsomokat, majd a magokat szedd ki egy kanállal, vagy facsard egy kicsit ki.

Tedd a paradicsomokat a tepsibe, a vágott felével felfelé, sózd és borsozd őket, meglocsolhatod egy kis olívaolajjal is, fűszerezheted olasz fűszerekkel (oregáno/bazsalikom).

Tedd a sütőbe kb. 50 percre és süsd alacsony hőfokon. Miután kihűlt, tedd üvegekbe vagy fagyasztó zacskókba és már mehet is spájzba. 3-4 hétig bátran felhasználhatod.

Természetesen a paradicsomot eltehetjük paradicsomlének, szósznak és ketchupnak is, sőt akár paprikával kombinálva jöhet a téli lecsó és a paprikakrém is.

Ha mindezt megvalósítod biztosan elfogy a paradicsom készleted, és még csak rá sem fogsz unni.

Forrás: wikihow.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...