2014.09.24. 13:29:00 7004 57

Kenyér és víz helyett - Diéta egészen másként
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha már itt az ősz, és itt a szőlő, akkor itt a bor is. Ősszel a laza fröccsöket felváltja egy testesebb vörös, vagy egy szájban olvadó, de karakteresebb fehér itóka. Kortyolj egy pohárkával a komoly beszélgetésekhez, baráti összejöveteleken, egy finom vacsorához, kettesben romantikázva, vagy egyedül, egy jó könyv, vagy egy izgalmas film mellé. Vagy fogyaszd egészséggel a diétád, fogyókúrád alapanyagaként. Újabb őrült fogyókúra?

Bordiéta? | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bordiéta? | Fotó: 123rf.com

Bizony, ilyen is van! És nem is olyan új keletű a dolog! Ez a korántsem mindennapi diéta Johann Schroth, az 1798 és 1856 között élő és tevékenykedő természetgyógyász nevéhez fűződik. A „fogyókúra” lényege a méregtelenítésen túl a szervezet öngyógyító folyamatainak elősegítése, támogatása. No, és a neki köszönhető állítólagos súlyveszteség sem elhanyagolható.

Bor és magvak

Az eredeti diéta valóban nem túl változatos, a gabonára és a borra épít. Ennek megfelelően vannak száraz és ivónapok. A zsír-, só-, és fehérjebevitel csökkentésén alapszik, így leginkább a gyümölcs fogyasztása ajánlott. No, és az ivónapokon sem épp az ásványvíz hörpölésére buzdítanak…

Megreformált bordiéta

Nem meglepő, hogy a diéta a hosszú évek, évtizedek folyamán jó néhány változáson átesett, alkalmazkodva gyomrunkhoz és a folyamatosan változó trendekhez. Az alapok azért megmaradtak, hiszen például a száraz napokon aszalt szilva, narancs, citrom és egy kis kenyér a nyerő kombináció, az ivós napokon pedig némi szilárd táplálék és bor, bor, bor (fél, maximum napi 1 liter). A kúra 3.-4. hetében már burgonya, halak, nyers zöldségek fogyasztása is megengedett, sőt.

Akiknek ajánlott lehet

Szigorúan orvosi konzultáció után, illetve felügyelet mellett, de a következő betegségben szenvedők kipróbálhatják az életet „kenyéren és boron”: - Különböző anyagcsere betegségekben szenvedők (cukorbetegség, köszvény) - Szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők - Egyéb bőrbetegségek (furunkulózis, diatézisek)

És akiknek nem ajánlatos ez a fajta fogyókúra

Érthető okokból az áldott állapotban lévő nők, szoptatós anyák, gyerekek, gépkocsivezetők számára tulajdonképpen tilos ez a fajta kúra. De aki nem kedveli az alkoholt, annak sem ezzel a diétával kell kezdeni a barátkozást.

Csak az igazán elszántaknak - természetesen szintén szigorúan orvosi felügyelet mellett!

Létezik a diétának egy rövidebb, ám „combosabb” formája. Csakis hosszú szabadság alatt és orvos felügyelete mellett alkalmazható! Íme, a cseppet sem változatos menü, csak igazi „keménymagoknak”:

  • 8 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 10 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 12 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 14 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 16 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 18 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 20 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle
  • 22 órakor: 1 dl fehér száraz fehérbor, 1 db zsemle

Ha a fogyás nem is, az egész napos jókedv garantált! :)

Cikkünk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: axel.hu, Ritmus magazin, 2014. II.évf. 9.szám

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...