2016.07.16. 09:38:42 7871 153

Katonai puccs-kísérlet Törökországban, sok halott és sebesült!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A feltehetően az Amerikában élő Fethullah Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatához tartozó katonáknak nem sikerült megdönteni Erdogan hatalmát. A felkelést a heves ankarai harcokban reggelre gyakorlatilag leverték, de még most is nagyon gyorsan zajlanak az események ahhoz, hogy biztosat lehessen tudni.

Ankara - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ankara

Legalább 60 ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek – közölte egy török illetékes. A kormányhoz hű török erők eddig 336 embert vettek őrizetbe, többségük katona. Korábban hírek szerint legalább 150-en megsebesültek.

A HADSEREG RENDSZERHŰ EGYSÉGEI, RENDŐRÖK ÉS ERDOGAN HÍVEI LÉPTEK FÖL A PUCCSISTÁK ELLEN

Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették és azelőtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni. Az Al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.

A török elnökség szombat reggeli bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a Turksat televíziós cég fölött.

Egy elnökségi forrás arról is tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy ügyvivő vezérkari főnököt neveztek ki Umit Dundar személyében. Az eddigi vezérkari főnököt a pénteki puccskísérlet kezdetén feltehetően túszul ejtették, és sorsa azóta ismeretlen.

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát – közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a "kis lázadó csoportok" még ellenállnak.

Arról is tájékoztatott, hogy a lázadók kezén vannak helikopterek, ugyanakkor vadászgépeik nincsenek.

PÉNTEK ESTI PUCCS

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében.”

Ankarában heves harcok törtek ki, a puccsisták több kormányzati épületet megostromoltak.

A hadsereg behatolt az állami tévé épületébe Ankarában, és lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot. Mindkét isztambuli hidat lezárták.

A puccsisták kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be, az ankarai főparancsnokságon pedig túszokat is ejtettek.

Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

Recep Tayyip Erdogan államfő végig biztonságban volt. Az elnök szerint ez csak egy kisebbség felkelése, és az államcsíny sikertelen. Az elnök felszólította a híveit, hogy menjenek az utcákra, és védjék meg a demokráciát.

Erdogan a CNN török adásában beszélt, a tévé munkatársai mobiltelefonon érték el. Közölte, hogy félbeszakította az üdülését, és elindult a fővárosba.

Bővebben: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...