2014.11.22. 18:16:24 4433 15

Katniss Everdeen visszatért, és 2015-ben is láthatjuk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kicsit filozofikusabbra sikerült Az éhezők viadala harmadik része, mint az előző kettő. Sokszor lassú, elnyújtott és többet beszélgetnek benne, mint egy Woody Allen-filmben. Minden bizonnyal ki akarják préselni a maximumot a kasszasikerből... Ha nem olvassuk el a könyvet, akkor a történet végét természetesen csak jövőre ismerhetjük meg.

Az éhezők viadala: kiválasztott | Fotó: Forumhungary.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az éhezők viadala: kiválasztott | Fotó: Forumhungary.com

A mából visszanézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy tíz évvel ezelőtt A Gyűrűk Urát feldolgozó Peter Jackson még beérte könyvenként egyetlen filmmel. De utána a Harry Potter és a halál ereklyéinél kitalálták, hogy az utolsó regény moziváltozatát a lehető legtöbb bevétel termelése érdekében két részre bontják, és az azóta készülő, bombasikerű kamasz-bestsellereknél már ez a megoldás vált általánossá. Az Alkonyat zárlata után Az éhezők viadala harmadik kötete is hasonló sorsra jutott, és most vált nyilvánvalóvá, milyen veszélyeket is rejt magában ez a stratégia. A kiválasztott első részében ugyanis kis túlzással kevesebb akció van, mint egy Tarr Béla-filmben, és több duma, mint bármelyik, tetszőlegesen választott Woody Allen-opuszban.

Az eredeti regényt jegyző Suzanne Collins és a két új forgatókönyvíró úgy bontották két részre a trilógia befejezését, hogy a panemi diktátor, Coriolanus Snow (Donald Sutherland) elleni végső támadást a jövőre érkező, utolsó filmre hagyták. A kiválasztott első fejezetében így azt a folyamatot követhetjük nyomon, melynek során a legutóbbi halálos viadalt épp csak túlélő Katniss Everdeent (Jennifer Lawrence) meggyőzik a lázadás vezetői, hogy álljon a felkelés élére, legyen a Snow elleni harc szimbóluma.

Ez leírva sem hangzik túl izgalmasan, és egy kétórás filmben elmesélve még kevésbé tűnik annak. Innen nézve meglepő az írók és a rendező, Francis Lawrence bátorsága, hiszen teljesen formabontó filmet készítettek, amelyben csak nagyjából negyed órányit kapunk az efféle látványos, óriási költségvetésű produkcióktól elvárt akciójelenetekből. A játékidő tetemes részében pedig Katniss azon vívódik, hogy megmentheti-e a Snow markába került társát, Peetát, ha vállalja a neki szánt szerepet a lázadásban, vagy ezzel éppen, hogy a halálba küldi a fiút.

Ezzel a belső konfliktussal egyáltalán nem az a gond, hogy a célközönség valószínűleg nem erre számít. Sokkal inkább az a probléma, hogy Peeta (Josh Hutcherson) karaktere közel sem elég érdekes vagy szeretnivaló ahhoz, hogy nézőként izguljunk érte, így aztán a hősnő őrlődését is indokolatlanul hosszúnak érezzük. Az első, Gary Ross által rendezett Az éhezők viadala sok kritikát kapott körülményes expozíciója miatt, és a folytatást készítő Francis Lawrence-t pont tempóérzéke, lendülete miatt dicsérték. A harmadik film cselekménye nemhogy ismét belassul, de szinte egy helyben toporog, így azonban a sorozat másfajta értékeire irányulhat a figyelem.

Mindenek előtt a színészek játékára. Jennifer Lawrence-ről, napjaink Hollywoodjának legvagányabb csajáról jó ideje tudjuk, hogy szuper színésznő, Oscar-díjra érdemesített tehetségét viszont sosem Az éhezők viadala-szériában tudta igazán megcsillogtatni. Az új részben végre nem mérgező darazsak és ködök elől kell elszaladnia, most elég teret kap ahhoz, hogy a hatalmas elvárásoknak megfelelni kénytelen Katniss kálváriáját érzékeltethesse.

És persze nem akármilyen partnerek vannak a segítségére. Julianne Moore egyszerre megnyugtatóan bölcs és veszedelmesen elszánt a lázadók vezetőjeként, és ne feledkezzünk el róla, hogy A kiválasztott két fejezetében láthatjuk utoljára mozivásznon Philip Seymour Hoffman busa fejét, ironikus félmosolyát, most halljuk utoljára összetéveszthetetlen szuszogását. Ez a búcsú ősze a magyar mozikban: pár hete mutatták be egy másik nagy színész, James Gandolfini utolsó filmjét, most pedig itt van Hoffman hattyúdala is. Ráadásul a következő részben már nagyon kicsi a szerepe, egy fontos szöveges jelenetét fel sem tudták venni vele a halála előtt, ezért most érdemes őt figyelni, még akkor is, ha neki sem Plutarch Heavensbee volt a legfontosabb alakítása.

A remek szereposztáson kívül van még egy érdekessége a filmnek, méghozzá az a nyíltság, amellyel a sztárrendszer működéséről, a megfelelő imázs kialakítása érdekében elvégzett munkáról beszélnek benne. Az Amerika Kapitány-filmek és A holnap határa után itt egy újabb háborús sci-fi, amelyben kulcsfontosságú kérdéssé válik a harc jelképének, kirakatfigurájának a megtalálása. Katniss Everdeent nem katonák, hanem rendezők, operatőrök és sminkesek veszik körbe, neki nem a csatatéren, hanem a kamerák kereszttüzében kell helytállnia. Valószínűleg Jennifer Lawrence-nek is nagyjából annyi kedve van a harmadik vagy negyedik Éhezők viadala-filmhez, mint Katnissnek a lázadók propagandájához, de mindketten teszik a dolgukat. Ezzel a párhuzammal pedig az alkotók egyértelműsítik, hogy az igazi viadal nem a képzeletbeli Panem arénáiban zajlik, hanem a multiplexek termeiben.

Collins regénysorozatának jövőre várható, igazi lezárásához egy lassan csordogáló, helyenként kifejezetten unalmas filmen keresztül vezet az út, ami a vihar előtti csendhez illő különös, melankolikus hangvétele és nagyszerű színészei miatt mégis érdemes lehet a figyelemre. Viszont, ha nem akarunk csalódni, érdemes felkészülni rá, hogy a szereplők ezúttal csak filozofálnak a kiválasztottságról, mielőtt elindulnának megváltani a világot.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...