2014.12.15. 16:30:00 6667 27

Kandírozott csodák, akár ajándékba is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha kandírozott gyümölcs, akkor rendszerint az apró kockákra vágott, cukrozott narancs, vagy citrom darabok jutnak az eszünkbe. No, és persze a Németországban hagyományosnak mondható, de nálunk is ismert, isteni finom, karácsonyi gyümölcskenyér vagy püspökkenyér. De mi rejlik a cukor mögött?

Kandírozott narancs és citrom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kandírozott narancs és citrom

Elsősorban rövidnek egyáltalán nem mondható munka, ám egy hosszan tartó finomság, sok fajta édesség alapanyaga, kulináris élvezet, karácsonyi hangulat, ajándék és „virágosság”.

Kandírozás, mint édes kihívás

Ha ilyet kapsz ajándékba, az ízén és a szépségén túl az elkészítésével eltöltött időt is értékeld. Ha Te szándékozol ilyet adni, egy jó recepten kívül a türelmedre is szükséged lesz. Az elsőben segíthetünk, a többi rajtad múlik.

Ahhoz, hogy a megfelelő cukormennyiséget kiszámold, a következőket kell figyelembe venni. Ha befőttből készíted, ami saját lével rendelkezik, 10 dkg gyümölcshöz 5 dkg cukrot számolj. Egyéb esetekben ez 6 dkg cukor.

És a recept:

Ha befőttről van szó, vett ki a levéből. Továbbá szükséged lesz egy jól zárható edényre. Ebben a cukrot a vízzel forrald össze, majd hűtsd le szobahőmérsékletre. Ha ez megvan, tedd bele a gyümölcsöket, zárd le és 24 óráig hagyd állni.

Másnap csepegtesd le egy szitán a gyümiket. A vízhez vagy léhez 10 dkg-ként adj 2 dkg cukrot, forrald fel és hűtsd le 30 °C és 40° C közé. A gyümölcsöket újra tegyük vissza a szirupba és hagyjuk állni egy napot.

A harmadik nap ugyanez a feladat, csak akkor a vizet 80 °C-ra hűtjük a felforralt szirupot. Újabb 24 óra pihi jön.

Negyedik napon hasonló a forgatókönyv, csak ekkor a forrásban lévő cukros lé kerül a gyümölcsre.

Az utolsó napon hasonló cukormennyiséget adunk a sziruphoz, mint az előzőekben. Beletesszük a gyümölcsöket és kb. fél percig forraljuk együtt a vízzel. Ha ez letelt, szűrővel kiszedjük a gyümölcsöket, és egy zsírpapírral bevont tálcára tesszük és hagyjuk kiszáradni, kb. 2 napig. Ha ezt meg akarjátok gyorsítani, 100-150 °C-ra felmelegített sütőbe téve, kb. 10-15 percig kell szárítani.

Kandírozás, mint különlegesség

Ha valami igazán különlegesre vágysz, immunrendszeredet is erősítenéd, nassolási vágyadat is kielégítenéd, vagy csak valami frappáns ajándékot akarsz szeretteidnek karácsonyra, íme egy jó lehetőség: kandírozott gyömbér.

A tuti recept hozzávalói:

10 dkg cukor 1,7 dl víz 10 dkg gyömbér

Így készítsd:

Hámozzuk meg a gyömbért és vágjuk apró kockákra. A cukrot a vízzel forraljuk fel. Ha ez megtörtént, tegyük bele a gyömbérből „farikcsált” kockákat és nagyjából 1,5 óra alatt főzzük üvegesre. Néha keverjük meg. Ha elforrt belőle a víz, azt pótoljuk. Ha megfőtt, szűrjük le (a szirupot tartsuk meg, nagyon jó szolgálatot tehet teaízesítő gyanánt), a kockákat kristálycukorba forgassuk bele és sütőpapírra helyezve hagyjuk kiszáradni.

Kandírozás, mint „egy csokor virág”

Az ehető virágokról már beszéltünk, de hogy kandírozásra is alkalmasak? Az így készített szépségek desszertek, sütemények, torták díszítőeleme lehet, de egyes ételekhez fűszerként is kiváló. Fontos! Mielőtt nekiveselkednénk a folyamatnak, győződjünk meg róla, hogy az általunk választott növény szirmai nem mérgezőek!

Ha a szirmokat megmostuk, lecsepegtettük, verjünk fel egy tojásfehérjét, amíg egyenletes állagú nem lesz. Ha ez megvan, kenjük be a szirmokat, úgy, hogy minden oldalukra jusson az „anyagból”. Ezután hempergessük meg a virágokat apróra őrölt kristálycukorban és egy zsírpapírral bélelt tálcára/tepsibe téve hagyjuk megszáradni. Ha légmentes dobozban tartod őket, néhány hónapig eláll.

Forrás: gutekueche.at, gasztromanko.hu, daskochrezept.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.