2015.01.30. 08:35:51 7501 72

Kamera az autóban - jogilag megengedett?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az okostelefonok világában manapság könnyedén készíthetnénk felvételt akár minden autóútról, amit a városban, az országúton vagy az autópályán teszünk. Sőt, sokszor nagyon örülnénk, ha bekapcsoltuk volna... Főleg, amikor az igazunkat kell bizonyítani egy-egy közlekedési balesetnél. A kérdés az, hogy legális-e?

Autóban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóban

Számtalan közlekedési balesetben azért nem kap a vétlen fél kártérítést (vagy csak részleges kártérítést), mert a közlekedési szituáció utólagos modellezése tanúk és külső kamera felvételének hiányában nehézségekbe ütközik. Amikor például a koccanás közvetlen előzményeként valaki elé bevág egy másik jármű és ezzel elveszi a fékútját, majd erőteljes fékezésre is kényszeríti, tanúk nélkül szinte lehetetlen bizonyítani. Ilyenkor pótolhatatlanul hasznos bizonyíték az általunk készített belső kamera felvétele. Sokan azért nem használnak ilyen készüléket, mert bizonytalanok abban, hogy ez jogszerűen lehetséges-e. Lehetséges!

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben az egész világon az a szabályozási tendencia bontakozott ki, hogy a személyhez fűződő jogokat általában minél erősebb jogi védelemmel lássák el. Itthon is egyre szigorúbb szabályok léptek hatályba, amit tovább formált a bírói gyakorlat. nem olyan régen hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv, továbbá az információs önrendelkezési jogról és információ szabadságról szóló törvény keretei között lehetőség van arra, hogy a gépjármű üzembentartója a járműbe az általa igénybe vett közlekedési útvonalon ne csak megfigyelje, hanem rögzítse is a közlekedés többi résztvevőjét, beleértve a gépjárművek mellett a kerékpárosokat és gyalogosokat is. Az ilyen felvétel egy vitatott közlekedési helyzetből adódó bírósági perben - legalábbis Magyarországon - minden további nélkül bizonyítékként felhasználható. A bizonyító erő annál erősebb, minél több információ is tárolásra került a felvételen kívül (GPS adatok, időpont, saját sebességünk).

Ahhoz, hogy a kamerás megfigyelést feltétlenül a törvényes keretek között tartsuk, érdemes betartani a következő feltételeket:

  1. A felvétel felhasználására (nyilvánosság számára elérhetővé tétele, módosítása, stb.) kizárólag akkor kerüljön sor, amennyiben ehhez méltányolható és jogos érdek fűződik, tehát annak utólagos igazolására, hogy a gyalogos lépett ki elénk féktávolságon belül.

  2. Az elkészült felvételt rendszeres időközönként törölni kell, amennyiben „eseménytelen” volt a közlekedésünk. Ezt már csak az eszköz tárolókapacitása miatt is célszerű átgondoltan beállítani.

  3. Amennyiben külföldre utazunk, előzetesen tájékozódni kell az adott állam(ok) saját jogszabályi előírásairól a fedélzeti kamera használatát illetően. Nincs még ugyanis egységes, minden EU (illetve EGT) tagállamra irányadó szabály. Ha a konzulátus, külföldi ismerős vagy az internetes keresés segítségével sem lehet pontosan feltérképezni a jogszabályi lehetőségeket, inkább ne kockáztassuk meg a bírságot és az eszköz lefoglalását.

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.