2014.06.11. 09:00:00 11244 51

Kakassarkantyú, levendula és citromfű: hármas fogat szúnyogok ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyári este van, belekortyolunk a hideg sörbe vagy limonádéba, éppen hátradőlnénk és kényelembe helyeznénk magunkat a teraszon, amikor ismerős, viszkető-szúró érzés köszönt ránk. Ejnye, egy szúnyog! Majd még egy. A teringettét, ez egy egész hadsereg! A fülünkben zümmög, a bőrünket csípi és már el is rontotta az egyébként kellemesnek ígérkező, langyos nyári estét. Hogyan riaszthatjuk el a szúnyogokat természetes módszerekkel és hogyan enyhíthetjük a viszketést?

Csípős betolakodók - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csípős betolakodók

Mit ne tegyünk?

Először is, a terasz közelébe ne ültessünk bokrokat, mert ott szeretnek tömegesen előfordulni a csípős kis rovarok. Elég, ha véletlenül valaki elmegy mellette és már fel is verte a szúnyogsereget. Ha vízparti városban lakunk, akkor ne csodálkozzunk, ha a kelleténél több szúnyoggal találkozunk, még akkor is, ha éppen irtották őket. Alapvetően naplemente előtt, szürkületkor, sötétedéskor ne legyünk a szabadban riasztószerek nélkül, ha szeretnek minket a szúnyogok, és a zártabb öltözék sem árt, bár ilyen melegben ez kivitelezhetetlen. Maradnak az egyéb megoldások.

A szúnyogriasztó szerek lehetnek természetes és mesterséges eredetűek. Mi most egy-két természetes szúnyogriasztóról írnánk, hiszen a sprayt bárki le tudja venni a polcról. Ha nem akarod felesleges és drága kemikáliákkal terhelni a bőrödet, akkor hasznát fogod venni a következő tanácsoknak.

Ültessünk szúnyogriasztó növényeket!

Van egy-két növény, ami kimondottan jó szúnyogriasztó hírében áll. Annyi csak a dolgunk, hogy jó sokat telepítsünk a terasz közelébe ezekből a zöldekből. Ilyen például a sokoldalú levendula, a finom citromfű és a szúnyogriasztó növényként is ismert kakassarkantyú. Nyugodtan tehetjük őket balkonládákba, cserepekbe vagy egyszerűen a virágágyásba. A kakassarkantyú kámforos illatát különösen nem kedvelik a szúnyogok és az apróbb rovarok valamint a molylepkék sem.

KakassarkantyúKakassarkantyú

A levendula és a citromfű illóolaj pedig a csípés utáni viszketés enyhítésében, hűsítésében is segíthet.

Ezeken a növényeken kívül az erősebb illatú fűszernövények is jó szolgálatot tehetnek szúnyogok ellen, ilyen például a babér, a menta, a fokhagyma, a bazsalikom és az oregánó.

A teraszon elhelyezett füstölők, gyertyák és fáklyák füstje is segíthet távol tartani a kellemetlenkedő rovarokat.

Milyen természetes szerekkel enyhíthetjük a viszketést?

A szúnyogcsípés elég kellemetlen lehet, ráadásul több napig tarthat. Sokszor el is vakarjuk, aminek következtében kis hegek keletkezhetnek, ezért is célszerű enyhíteni a viszketést.

Erre a célra gyakorlatilag bármi alkalmas lehet, aminek hűtő vagy gyulladáscsökkentő hatása van. Kiváló például a menta, a fent említett levendula és a citromfű illóolaja, sokan az ecetes-vizes borogatásra esküsznek, megint mások friss citrom levével kenegetik csípéseiket. Érdekesség, hogy a meggy leve is nyugtató hatással lehet a szúnyog csípésének a helyére antihisztamin tartalmának köszönhetően. Ha nincs más otthon, hideg víz, jég, vagy akár a saját nyálunk is átmeneti enyhülést jelenthet, ahogy nagyanyáinktól tanultuk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...