2016.06.02. 08:37:28 9898 314

Júniusban a kertben - Teendőink a nyár elejére
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A júniussal nemcsak a várva várt nyár kezdődik meg, most már visszafordíthatatlanul, hanem a tavaszi szorgoskodás első sikereit is élvezhetjük, kezdődik végre a betakarítási időszak. Természetesen a június is hoz magával teendőket, de könnyebb lesz úgy neki állni, hogy közben a munkánk jól megérdemelt gyümölcséből falatozhatunk.

Konyhakert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhakert

A permetezés

Főként az őszibarackra érdemes ilyenkor különös gonddal odafigyelni, hiszen számos veszély fenyegeti. A levéltetű, a keleti gyümölcsmoly, esős időben pedig a levélfodrosodás és a lisztharmat. Ezek sajnos elronthatják a termésünket, így a megelőzés fontos, a fenti károk ellen időben kell permetezéssel védekezni.

A permetezőszer kiválasztásakor mindig figyeljünk arra, hogy a szer hatóanyaga a gyümölcs érési időszakáig teljesen eltűnjön, ebben a tájékoztatók és gazdaboltok hozzáértő eladói tudnak a segítségünkre lenni.

Startolnak a gyógynövények!

Gyógy- és fűszernövények betakarításának kezdetét is hozta magával a nyár. A rozmaring és levendula hajtásokat is lehet már szüretelni, előbbit kis kötegekbe csomózva virággal lefelé akasszuk jól szellőző, árnyékos helyre. 1-2 hét alatt kiszárad, morzsolva pedig jól eltartható – akár egy évig is. A bazsalikom, a konyhában cserépben folyamatosan terem, de ha kint tartunk belőle, szárítani és eltenni ilyenkor érdemes.

Júniusban, mint feljebb is említettük szedhető már a levendula is. Az elmúlt néhány évben a gasztronómia területén is nagyon kreatívan teret nyert az ízes-illatos virág. Süteményekhez, húsokhoz, csokoládékhoz és italok ízesítésénél is népszerű, viszont ne felejtsük el, hogy lekvárokat is különlegessé tehetünk vele és a levendula szörp is nagyon finom. Ezekhez csak a virágzatra lesz szükségünk. Teljes száradás után tárolhatók, illetve cukor közé keverve néhány hónapig eltartható levendulás cukrot is készíthetünk belőle.

Karbantartás

Amit gondosan elültettünk tavasszal, most ideje ellenőrizni. A paradicsomot szabadítsuk meg a hónalj hajtásoktól, így az energiáját a termésre tudja fordítani a növény, ízletesebb lesz a paradicsomunk. A zeller gumót szabadítsuk meg a gumón képződő gyökerektől, így azok nem szívják el a tápanyagot a növekedésétől.

Figyeljünk oda a gyomtalanításra is, erre például a paprika különösen érzékeny. A rendszeres irtással elkerülhetjük, hogy az ültetett növényeink elől elszívják a talaj nedvességét, tápanyagait a gyomok. Tiszta kis veteményesünkben több napfényhez, oxigénhez jutnak a növényeink, amit szebb növekedéssel hálálnak majd meg.

Jutalom

A kertészkedés egyik legnagyobb sikere a betakarításkor szedett gyümölcs. Ezekből pedig az első, a szamóca, gyakrabban használt nevén földieper. A termést gondos öntözés esetén már naponta szedhetjük, ízletes, zamatos, illatos bogyói pedig tagadhatatlanul már a nyarat és a gyümölcsszezont jelzik.

Csak a teljesen érett szemeket szedjük le, mert az eper nem utóérő. Túlérni se hagyjuk, mert a szürkepenész, ami ilyenkor hamar ellepi sajnos a még növésben lévő gyümölcsökre is átterjedhet.

Június végére az eper leérik, viszont a bokrok gondozásával ekkor se hagyjunk még fel. Öntözzük és tápláljuk a kis bokrokat, hogy elegendő tápanyagot raktározhasson el a termőrügyekhez. Június vége felé már láthatjuk, hogy megindulnak az indák, amikből augusztusban már új palántákat kapunk.

kislolli

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?